Ile błonnika powinniśmy spożywać, aby zapobiec chorobom?

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Metaanaliza badań z ostatnich 40 lat wykazała optymalną ilość błonnika pokarmowego, którą powinniśmy spożywać, aby zapobiec przewlekłym chorobom oraz przedwczesnej śmierci. Wiemy już, że najlepszym źródłem błonnika są pełne ziarna, owoce oraz warzywa. Ale ile właściwie mamy ich zjadać? Odpowiedź przygotowała Światowa Organizacja Zdrowia.

 

W czasopiśmie naukowym The Lancet opublikowano badanie, które miało pomóc w opracowaniu nowych wytycznych, dotyczących spożycia błonnika. Ujawniło ono, które źródła węglowodanów najlepiej chronią nasz organizm przed chorobami oraz niezdrowym przyrostem masy ciała.

 

Choroby niezakaźne zyskały miano tzw. chorób przewlekłych. Należą do nich cztery główne rodzaje chorób, czyli: sercowo-naczyniowe, nowotwory, przewlekłe choroby układu pokarmowego oraz cukrzyca. Zdaniem specjalistów, jakość spożywanych przez nas węglowodanów ma ogromny wpływ na podatność naszych organizmów na tego typu schorzenia.

 

Naukowcy przeanalizowali dane zawarte w 185 badaniach obserwacyjnych dotyczących łącznie 135 mln ludzi. Szczególną uwagę zwrócono na występowanie u nich chorób przewlekłych, a także odsetek odnotowanych przedwczesnych zgonów.

Metaanaliza wykazała, że ludzie, którzy spożywali najwięcej błonnika, posiadali o 15-30% mniejszą szansę przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Spożywanie pokarmów bogatych w błonnik korelowało również z niższą o 16-24% częstością występowania choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i raka jelita grubego.

 

Gdzie znajdziemy błonnik? Przede wszystkim w pełnych ziarnach, warzywach, owocach i roślinach strączkowych. Co jednak z ilością błonnika, która jest dla nas zdrowa? Tu także zyskaliśmy konkretną informację. W ciągu doby zdrowo jest spożywać 25-29 g błonnika. Dla porównania, liczba ta odpowiada np. 1 jabłku, 2 marchewkom, połowie szklanki grochu, 1 papryce i połowie brokułu.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj