Jagody mogą chronić przed nowotworami
Image

Nie od dziś wiadomo, że jagody są bardzo zdrowym pożywieniem, którym może zajadać się każdy. Niedawno dodano kolejny powód do włączenia na stałe jagód do jadłospisu – okazuje się bowiem, że owoce te mogą znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
Główny autor badań dr Yujiang Fang, który pracuje na Uniwersytecie Missouri-Columbia zademonstrował niedawno światu swoje wyniki badań dotyczących zależności między spożyciem jagód a zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka szyjki macicy.
Według American Cancer Society (ACS), z prawie 13 tysięcy nowych przypadków raka szyjki macicy, które są diagnozowane co roku w Stanach Zjednoczonych, ponad 4 tysiące ma skutek śmiertelny. Podstawową metodą leczniczą choroby jest radioterapia, która polega na stosowaniu silnego promieniowania do niszczenia komórek nowotworowych. Niestety, w tym przypadku dochodzi także do uszkadzania zdrowych komórek.
Dziś okazuje się jednak, że ekstrakt z jagód może być stosowany jako środek radiouczulający wobec komórek nowotworowych. Innymi słowy - sprawi on, że komórki nowotworowe staną się bardziej wrażliwe na działanie radioterapii.
Za wyjątkowym działaniem leczniczym jagód stoi zawarty w nich związek o nazwie resweratrol, a także cała masa przeciwutleniaczy. Podczas gdy radioterapia zmniejszyła liczbę komórek rakowych o 20%, sam wyciąg z jagód skutkował aż 25% redukcją komórek rakowych. Natomiast połączenie obu terapii przeszło najśmielsze oczekiwania badaczy, likwidując aż 70% komórek rakowych.
Oczywiście badania te są świeże i wymagają dalszej pracy, jednak naukowcy twierdzą, że ich odkrycie może stanowić obiecującą strategię leczniczą wobec raka szyjki macicy, a kto wie – może także innych rodzajów nowotworów.
Co ważne, jagody są owocami sezonowymi, jednak w wielu sklepach możemy je nabyć mrożone przez cały rok. Warto się nad tym zastanowić, ponieważ może to być naturalny sposób na zapobieganie nowotworom, a nawet ich leczenie.
- Dodaj komentarz
- 437 widoków