Jak często powinno się zmieniać gąbkę w kuchni?

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Najnowsze badania wskazują na to, że wielokrotne używanie tej samej gąbki do wycierania blatów kuchennych, stołu oraz naczyń, przy wymienianiu jej średnio raz w miesiącu naraża organizm człowieka na styczność z ogromem bakterii.

 

Zespół niemieckich specjalistów przeprowadził analizę na 14 gąbkach kuchennych, zebranych z gospodarstw domowych w południowo-zachodniej części Niemiec. Odkryto, że gąbki zawierają zaskakująco dużą ilość bakterii. Badania wykazały również, że czyszczenie gąbki nie rozwiązuje problemu – i tak powinno się wymieniać ją raz w tygodniu. 

Podczas badań wykazano, że gąbki kuchenne zawierały sporą liczbę bakterii E.coli – beztlenowej bakterii wchodzącej w skład fizjologicznej flory bakteryjnej jelita grubego człowieka oraz innych zwierząt, a także inne bakterie chorobotwórcze, które mogą prowadzić do zachorowania na salmonellę.

 

Okazało się, że w kuchni znajduje się więcej mikrobów niż w toalecie – głównie z powodu rzadko wymienianych gąbek. „Gąbki są największymi zbiornikami aktywnych bakterii w całym domu” – komentują autorzy badań.

 

Ocena: 

2
Średnio: 2 (1 vote)

Komentarze

Portret użytkownika antek

Bzdury. Swiat nie byl nie

Bzdury. Swiat nie byl nie jest i nigdy nie bedzei sterylny, po to czlowiek ma uklad odpornosciowy zeby sobie radzil z takimi rzeczami. Podejscie typu ' dzieci myjemy raczki' 10x dziennie to oslabianie ukladu immunologicznego.

0
0

Skomentuj