Jak na co dzień zapobiegać rakowi prostaty?

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Nie ma jednego najlepszego sposobu na zapobieganie rakowi prostaty, jednak istnieje kilka naturalnych metod, które warto wprowadzić do codziennego życia. Należy do nich utrzymywanie zdrowej wagi, aktywność fizyczna oraz odpowiednia dieta.

 

Rak prostaty jest najczęstszym typem nowotworu wśród mężczyzn. Na szczęście, w większości przypadków choroba ta nie jest śmiertelna – w ciągu ostatnich 5 lat wskaźnik przeżywalności wyniósł aż 99%. Mimo to rak gruczołu krokowego nadal posiada poważne konsekwencje dla ludzkiego zdrowia, dlatego specjaliści zalecają działania profilaktyczne.

 

Najlepszym sposobem na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka prostaty jest prowadzenie zdrowego trybu życia, czyli stosowanie odpowiedniej diety oraz regularne wykonywanie aktywności fizycznej. Jest to absolutna podstawa, a kolejne środki zaradcze to jedynie dodatek.

 

Spożywanie produktów sojowych

Izoflawony obecne w produktach sojowych posiadają właściwości przeciwzapalne. Dlatego też warto spożywać produkty spożywcze, takie jak: tofu, mleko sojowe czy pasta miso. Dobrym źródłem izoflawonów może okazać się również ciecierzyca, fasola oraz lucerna.

 

Kwasy tłuszczowe omega-3

Wielu ekspertów sądzi, że zdrowe kwasy tłuszczowe zapobiegają powstawaniu nowotworów. Dlatego też zaleca się spożywanie orzechów, nasion lnu czy soi.

Pomidory

Badania sugerują, że spożywanie pomidorów może prowadzić do zmniejszenia ryzyka raka prostaty. Co ważne, obejmuje to także przetworzone pomidory, na przykład gotowane czy konserwowane. Wszystko dzięki zawartości likopenu – związku zmniejszającego ryzyko występowania nowotworów, nie tylko prostaty, ale także płuc czy żołądka.

 

Picie kawy

W 2016 roku opublikowano przegląd 105 badań, w których rozważano wpływ picia kawy na ryzyko zachorowania na raka. Badania dowiodły, że właściwości przeciwutleniające kawy mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka prostaty, a także na niektóre inne choroby.

 

Czego unikać?

Niektóre badania sugerują, że selen oraz witamina E mogą sprzyjać rozwojowi nowotworu gruczołu krokowego. Dodatkowo specjaliści odradzają spożywanie nadmiernych ilości tłuszczu, w szczególności kwasów tłuszczowych omega-6, które są zawarte w olejach roślinnych.

 

Także grillowanie oraz smażenie mięsa jest odradzane w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka prostaty. Pożywienie wytwarza wówczas substancje chemiczne, które powodują zmiany w DNA. Podobnie działają cukier i węglowodany, nadmiernie obciążające nasz organizm.

 

Jakie są czynniki ryzyka tej choroby?

Przede wszystkim jest to wiek. Około 60% wszystkich diagnoz raka prostaty występuje u mężczyzn w wieku powyżej 65 lat. Kolejne czynniki to genetyka – nowotwory występujące u innych członków rodziny oraz dieta – bogata w tłuszcz, a skąpa w owoce i warzywa. Także ekspozycja na niektóre chemikalia przemysłowe może zwiększać ryzyko choroby.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj