Jakie korzyści dla naszego zdrowia gwarantuje kwercetyna?

Image

Źródło: pixabay.com

Kwercetyna stanowi organiczny związek aromatyczny z grupy flawanoli, który znajduje się w wielu owocach, warzywach oraz ziołach. Może regulować ciśnienie krwi, a także normować poziom cholesterolu. Ponadto kwercetyna posiada działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. W jakiej dokładnie żywności znajdziemy kwercetynę i z jakich jeszcze powodów warto ją spożywać?

Naukowcy z Chin przeprowadzili szeroko zakrojone badania nad oceną korzyści zdrowotnych, które oferuje naszemu organizmowi kwercetyna. W sumie pod lupę wzięto 17 badań klinicznych z 5 różnych krajów przeprowadzonych w ciągu ostatnich 20 lat. W badaniach wzięło udział 896 osób – oceniano u nich wpływ kwercetyny na poziom cukru we krwi oraz zdrowie układu sercowo-naczyniowego, w tym ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

 

Badacze dowiedli, że spożywanie żywności obfitującej w kwercetynę koreluje bezpośrednio z obniżeniem zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego ciśnienia krwi. Dodatkowe analizy badawcze wykazały, że spożywanie kwercetyny codziennie przez osiem tygodni obniżyło u uczestników badania poziom trójglicerydów we krwi, zwiększając jednocześnie poziom tzw. „zdrowego cholesterolu” HDL. Nie potwierdzono za to żadnego wpływu spożywania kwercetyny na poziom cukru we krwi.

Image

Najłatwiej dostępne źródła kwercetyny w naszej diecie to przede wszystkim owoce i warzywa o nasyconych kolorach. Z tego powodu warto spożywać jak najczęściej czerwoną cebulę, paprykę, brokuły, buraki, szpinak, jabłka, czarną porzeczkę, żurawinę, pomarańcze, maliny czy jagody. Kwercetynę dostarczymy do naszego organizmu również pijąc napary z niektórych ziół: kopru włoskiego, rumianku, skrzypu, dziurawca oraz kwiatów czarnego bzu. Istnieją także specjalnie przygotowane suplementy z zawartością kwercetyny, które możemy przyjmować stosując się do zalecanego dawkowania.

 

 

Ocena: