Jakie korzyści zdrowotne daje owoc granatu?

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Granat jest jednym z najzdrowszych owoców na Ziemi. Posiada wiele niesamowitych właściwości zdrowotnych dla ludzkiego organizmu, przez co jest nazywany „boskim owocem”. Działania prozdrowotne granatu zostały wymieniane nawet w księgach teologicznych.

 

Owoc granatu posiada właściwości przeciwutleniające, przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe. Jest także dobrym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy A, witaminy C, witaminy E, a także kwasu foliowego. Granat posiada trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż wino lub zielona herbata.

 

Spożywanie granatu obniża ryzyko wystąpienia różnych chorób. Dzięki bogactwu przeciwutleniaczy, granat chroni przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają za przedwczesne starzenie. Nasiona granatu zapobiegają tworzeniu się zagrażających życiu skrzepów we krwi, dzięki ich właściwościom rozcieńczającym krew.

 

Wraz z upływem czasu oraz z powodu niezdrowego stylu życia, tętnice stają się węższe ze względu na zalegający cholesterol. Właściwości przeciwutleniające granatu mogą obniżać poziom cholesterolu, usuwając nadmiar tłuszczu i zapobiegając zwężaniu się tętnic. 

Spożywanie granatu może wiązać się także z dotlenieniem organizmu, dzięki umożliwieniu krwi swobodnego przepływu. W dwóch badaniach stwierdzono, że sok z granatu ma zdolność do zwalczania raka gruczołu krokowego. Eksperyment wykazał, że spożywanie soku z granatów spowalniało wzrost komórek nowotworowych, a nawet je zabijało.

 

Szklanka wypełniona nasionami granatu zawiera 24 gramy cukru, 144 kalorie i szereg składników odżywczych: 8 gramów błonnika, 3 gramy białka, 16% folianu, 12% potasu, 30% witaminy C oraz 36% witaminy K. 

Ludzie otrzymujący w trakcie badań każdego dnia 237 mililitrów soku z grantów, po pewnym czasie doświadczali znacznej poprawy pamięci. Inny eksperyment przeprowadzony na myszach wykazał, że spożywanie granatu może zapobiegać chorobie Alzheimera.

 

Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, granat może pomagać w przypadku zaburzeń związanych z odpornością, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów. Owoc jest także bogaty w witaminę C, która zwiększa produkcję przeciwciał i pomaga w rozwoju odporności.

 

Badania dowodzą także, że spożywanie granatów może zmniejszyć stres psychiczny. Ludzie pijący sok z granatów posiadają niższy poziom kortyzolu we krwi – hormonu stresu.

 

Ocena: 

2
Średnio: 2 (1 vote)

Skomentuj