Jakie są korzyści zdrowotne z jedzenia podrobów?

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Podroby są jadalnymi narządami wewnętrznymi zwierząt. Wśród nich znajduje się: wątróbka, serce, nerki, grasica, móżdżek, ozór oraz flaczki. Podroby są w dzisiejszych czasach znacznie mniej popularne w kuchni, chociaż nadal są bogatym źródłem witamin i innych składników odżywczych.

 

Na całym świecie wiele różnych kultur spożywa narządy wewnętrzne zwierząt, a także ich krew i kości. Spożywanie podrobów dostarcza do organizmu między innymi: witaminę B, żelazo, fosfor, miedź, magnez, witaminę A, witaminę D, witaminę E oraz witaminę K. Także w świecie przyrody spotyka się zachowania zwierząt, które zjadanie swojej zdobyczy rozpoczynają od jej narządów wewnętrznych, ze względu na ich wysoką wartość odżywczą.

 

Wątróbka należy do najbardziej odżywczych podrobów –  zawiera w większości witaminę A, kwas foliowy, żelazo oraz cynk. Bogate w składniki odżywcze oraz białko jest także mięso nerek, które zawiera kwasy tłuszczowe omega 3. Zwiera je także móżdżek, który posiada dodatkowo fosfatydylocholinę i fosfatydyloserynę, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

 

Serce jest bogate w kwas foliowy, żelazo, cynk i selen. Jest także doskonałym źródłem witamin B2, B6 i B12. Witaminy B obecne w organach mają działanie chroniące przed chorobami serca. Są również związane z utrzymywaniem dobrego ciśnienia krwi, obniżeniem poziomu cholesterolu oraz z tworzeniem zdrowych naczyń krwionośnych. Oprócz tego, witaminy B mają także korzystne działanie dla mózgu, zmniejszając ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, demencji, depresji oraz stanów lękowych. 

Ozory są bogate w kalorie, kwasy tłuszczowe, cynk, żelazo, witaminę B4 i witaminę B12. Mięso to uważa się za szczególnie korzystne dla osób chcących odzyskać kondycję zdrowotną po chorobie, a także dla kobiet w ciąży.

 

Warto jednak zwrócić uwagę na to, że podroby mają wysoki poziom cholesterolu i tłuszczów nasyconych. W przeciwieństwie do popularnych przekonań, cholesterol i tłuszcze nasycone są uważane za ważne dla zbilansowanej diety, muszą być jednak spożywane z umiarem – będąc ograniczone do 10% dziennego bilansu kalorycznego. Podrobów nie powinny spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową.

 

Należy także pamiętać, że zwierzęta, które były narażone na działanie toksyn i pestycydów, będą miały je w swoich narządach wewnętrznych, ze względu na ich działanie filtrujące. Zaleca się, aby spożywane podroby pochodziły z gospodarstwa, gdzie stosuje się praktyki ekologiczne, a zwierzęta są hodowane na wolnym wybiegu.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj