Jakie właściwości zdrowotne posiadają nasiona konopi?

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Wiele osób uważa nasiona konopi za wyjątkowo zdrowy pokarm. Obfitują one w składniki odżywcze i zapewniają szereg korzyści zdrowotnych. Chociaż nasiona pochodzą z rośliny Canabis sativa, nie wpływają one w żaden sposób na nasz umysł. Oddziałują za to na nasze ciało i to w bardzo pozytywny sposób.

 

Wysoka zawartość białka

Białko stanowi ważny element nasion konopi – jego zawartość jest prawie taka sama, co w soi. Innymi słowy, na 30 g nasion ok 9,46 g to czyste białko, które zawiera wszystkie 9 niezbędnych dla naszego zdrowia aminokwasów. Stosunkowo niewiele pokarmów roślinnych stanowi kompletne źródło białka, dlatego nasiona konopi są ważnym elementem diety wegan oraz wegetarian.

 

Zdrowe tłuszcze

Nasiona konopi obfitują w zdrowe kwasy tłuszczowe, w tym omega-3 i omega-6. Dzięki temu żywność ta ma działanie przeciwutleniające, mogąc zmniejszać objawy licznych dolegliwości, poprawiając m.in. zdrowie serca, skóry oraz stawów.

 

Ogólnie rzecz biorąc, ludzie mają tendencję do spożywania zbyt dużej ilości kwasów tłuszczowych omega-6, a zbyt małej kwasów tłuszczowych omega-3. Dieta z zawartością nasion konopi może pomóc w zachowaniu zdrowej równowagi.

 

Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi w 2015 roku, włączenie nasion konopi i oleju z nasion konopi do diety kur skutkowało znoszeniem przez nie jaj o zwiększonej zawartości kwasów omega-3 w żółtkach.

 

Błonnik

Znaczna większość błonnika stanowi zewnętrzną warstwę nasion konopi. Dlatego tak istotne, aby kupować nasiona niełuskane. Jednak nawet łuskany produkt posiada 1,2 g błonnika w 3 łyżkach stołowych nasion.

 

Witaminy i minerały

Nasiona konopi zawierają imponującą gamę witamin oraz minerałów. W szczególności można wyróżnić:

- witaminę E,

- magnez,

- fosfor,

- potas,

- żelazo,

- cynk,

- witaminy z grupy B, m. in. niacynę, ryboflawinę, tiaminę, witaminę B-6,

- kwas foliowy.

Dlaczego warto jeść nasiona konopi?

Liczne badania potwierdzają, że spożywanie nasion konopi ma działanie neuroprotekcyjne, przeciwzapalne oraz wspomagające układ odpornościowy. Możemy w ten sposób zapobiec rozwojowi chorób takich, jak: choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane czy bóle neuropatyczne.

 

Naukowcy uważają również, że dieta z dodatkiem nasion konopi może chronić przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Przykładowo obecna w pokarmie arginina ma zbawienny wpływ na nasze tętnice oraz żyły, pomagając zachować ich gładkość oraz elastyczność.

 

Spożywanie nasion konopi zmniejszy stany zapalne w naszym organizmie, dzięki czemu łatwiej będzie nam radzić sobie z chorobami takimi, jak zespół metaboliczny, cukrzyca typu 2, artretyzm, choroby serca, reumatoidalne zapalenia stawów czy niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie wiąże się również z poprawą kondycji skóry. Jedząc nasiona konopi, możemy wspomóc leczenie atopowego zapalenia skóry oraz trądziku.

 

Z czym jeść nasiona konopi?

Nasiona konopi mają bardzo szerokie zastosowanie w codziennym jadłospisie. Możemy dodawać je właściwie do każdych potraw – płatków, jogurtów, koktajli, sosów, zup czy sałatek. Najbardziej wskazane są nasiona niełuskane, choć z powodzeniem można nabyć także pozbawione skorupek oraz mielone.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj