Jeden z najpopularniejszych składników diety wpływa na modyfikacje genów w mózgu
Image
W ostatnich latach drastycznie wzrosło zużycie oleju sojowego w przemyśle spożywczym. Mimo że nie stosujemy go bezpośrednio w naszej kuchni, występuje on w różnego rodzaju fast foodach i gotowych produktach spożywczych. W efekcie olej sojowy jest najczęściej jadanym olejem w USA, a także w krajach Europy Zachodniej. Jak informuje artykuł opublikowany w czasopiśmie Endocrinology, niestety nie jest to dobra wiadomość.
Wzrost stosowania oleju sojowego zbiega się z rosnącą w alarmującym tempie częstotliwością występowania chorób metabolicznych, takich jak cukrzyca, insulinooporność oraz otyłość. Badania wskazują, że przyczyną mogą być zmiany genetyczne, które olej sojowy powoduje w naszych mózgach.
Naukowcy odkryli, że myszy karmione dietą bogatą w olej sojowy stawały się znacznie bardziej podatne na choroby metaboliczne od gryzoni żywionych innymi olejami. Dalsze badania zasugerowały, że głównym winowajcą może być w tym przypadku stopień przetworzenia oleju sojowego, w którym brakuje kluczowego składnika diety większości organizmów – kwasu linolowego.
Aby lepiej zrozumieć, w jaki sposób olej sojowy wywołuje negatywne konsekwencje zdrowotne, naukowcy postanowili zbadać jego wpływ na ekspresję genów w podwzgórzu. Jest to obszar mózgu regulujący nasz metabolizm, a także szereg innych powiązanych z nim procesów.
Myszy ponownie podzielono, tym razem na trzy grupy: jedna spożywała dietę bogatą w nieprzetworzony olej sojowy, druga w rafinowany olej sojowy bez kwasu linolowego, a trzecia była żywiona dietą wyłącznie z zawartością oleju kokosowego.
Na podstawie badań udało się ustalić, że olej sojowy może dokonywać modyfikacji około 100 genów znajdujących się w podwzgórzu. Wpływa tym samym na metabolizm organizmu, występowanie chorób neurologicznych, a także stanów zapalnych. Niektóre zmienione geny były bezpośrednio powiązane ze schizofrenią, depresją oraz chorobą Alzheimera. Największy wpływ przetworzonego oleju sojowego powiązano z zaburzonym wydzielaniem oksytocyny – ważnego neuroprzekaźnika wpływającego na samopoczucie.
Oksytocyna jest określana mianem hormonu miłości, ponieważ mózg produkuje ją podczas bliskich kontaktów międzyludzkich. Zakłócane wydzielanie oksytocyny naukowcy wiążą m.in. z depresją oraz autyzmem. Neuroprzekaźnik odgrywa również istotną rolę w regulowaniu masy ciała, a także metabolizmie glukozy. Dlatego stwierdzono, że myszy karmione olejem sojowym, zarówno nieprzetworzonym, jak i rafinowanym, zaczęły doświadczać insulinooporności, czego nie doświadczyły gryzonie karmione olejem kokosowym.
Ponieważ kwas linolowy został wykluczony jako główny czynnik powodujący zaburzenia metaboliczne, naukowcy będą musieli znaleźć konkretną przyczynę, dlaczego olej sojowy w taki sposób wpływa na nasz organizm. Choć wiele pytań pozostaje jeszcze bez odpowiedzi, badacze zalecają ograniczenie spożycia oleju sojowego do minimum.
Ocena
- Dodaj komentarz
- 924 widoki
Żadne azjatyckie nacje nie
Żadne azjatyckie nacje nie jadły soi do momentu odkrycia procesu fermentacji - chińczycy i inni nie spożywali niesfermentowanej soi.
Soja zawiera kwas fitynowy, który blokuje przyswajanie zasadniczych soli mineralnych - zwłaszcza cynku, a to blokuje testosteron i daje ten efekt SOY BOY.
Jako bonus: Fajny artykuł z dwumiesięcznika NEXUS - o soi właśnie.
Polecam ten artykuł; jak i dwumiesięcznik NEXUS.
Dodaj komentarz