Jedzenie 10 porcji owoców i warzyw dziennie kluczem do długowieczności

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie pięciu porcji owoców i warzyw dziennie, aby zachować zdrowie. Jednak nowe badania sugerują jeszcze większe ilości, do aż dziesięciu porcji dziennie.

 

Najnowsze zalecenia w celu uzyskania perfekcyjnego zdrowia, to aż 10 porcji warzyw i owoców dziennie. Naukowcy odkryli, że bieżące zalecenia zmniejszają ryzyko chorób takich, jak rak, choroby serca i udary. Ma za tym stać 800 gramów warzyw i owoców, dzielone na 10 porcji po 80 gramów.

 

Jedna porcja jest zależna od wartości odżywczych danego owocu lub warzywa. Przykładem może być banan, który stanowi jedną porcję, ale jego odpowiednikiem mogą być na przykład trzy morele i czternaście wiśni. W przypadku warzyw, dwa brokuły to cztery czubate łyżki szpinaku lub trzy łodygi selera.

Przeanalizowano 95 badań na temat korzyści płynących z jedzenia owoców i warzyw przez ponad 2 miliony ludzi na całym świecie. Po uwzględnieniu innych czynników, takich jak palenie tytoniu, aktywność fizyczna i masa ciała, odkryto że spożywanie 800 gramów owoców i warzyw dziennie wiązało się z o 24 % mniejszym ryzykiem choroby serca, o 33 % mniejszym ryzykiem udaru mózgu oraz o 13 % mniejszym ryzykiem wystąpienia nowotworu.

Warto zaznaczyć, że większość ludzi nie spożywa nawet pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, które są obecnie zalecane. Uważa się, że niewiele ponad jedna na trzy osoby spełnia ten cel, tymczasem jedzenie zaledwie 200 gramów owoców i warzyw ma wiązać się ze zmniejszeniem ryzyka chorób serca, udaru mózgu i chorób układu sercowo-naczyniowego.

 

Ocena: 

1
Średnio: 1 (1 vote)

Skomentuj