Jedzenie dużej ilości owoców i warzyw przedłuża życie o trzy lata

Kategorie: 

Źródło: dreamstime.com

Z badań szwedzkich naukowców wynika, że jeśli ludzie jedzą co najmniej pięć porcji owoców i warzyw dziennie, oddalają ryzyko i prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci.

 

 

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy mało, albo w ogóle nie spożywają owoców i warzyw, umierają średnio trzy lata wcześniej, podaje magazyn Raut. Wiele organizacji zdrowia publicznego na całym świecie zaleca spożywanie owoców i warzyw każdego dnia.

 

Badania przeprowadził zespół kierowany przez Alice Spacer z Uniwersytetu w Sztokholmie. Podczas badań, naukowcy przeanalizowali dane dot. 71 tys. osób w wieku od 43 do 83 lat, którzy byli obserwowani przez 13 lat. Pierwsze badanie uczestników przeprowadzono w latach 1997 i 1998. Naukowców interesowało, jak często ludzie jedzą owoce, w tym pomarańcze, jabłka, banany, jagody, a także warzywa tj. marchew, buraki, sałata, kapusta, pomidory i groch.

 

Badacze udowodnili, że osoby, które nie spożywają warzyw i owoców, umierają częściej przedwcześnie (aż 53% badanych). Uczestnicy, którzy jedli przynajmniej jedną porcję owoców dziennie, żyli średnio dziewiętnaście miesięcy dłużej niż ci, którzy nigdy nie jedli owoców. Ankietowani, którzy jedli przynajmniej trzy porcje warzyw dziennie, żyli trzydzieści dwa miesiące dłużej niż ci, którzy deklarowali, że warzyw nie jedzą wcale.

 

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Komentarze

Portret użytkownika Marylka Sz.

A nieprawda! Jak podaje

A nieprawda! Jak podaje Agencja TASS dokładnie o 3,275 roku.
;\

0
0

Skomentuj