Jedzenie gorzkiej czekolady może być pomocne w obniżaniu ciśnienia krwi

Kategorie: 

źródło: dreamstime.com

Każdy, kto zetknął się z kulturą francuską wie, że prawie każdy Francuz po obiedzie pije kawę i zagryza ją tak zwaną gorzką czekolada. Robi tak cały naród, więc może warto się zastanowić czy nie ma w tym jakiegoś ukrytego sensu. I rzeczywiście odkrywa się coraz więcej dowodów na korzystne działanie ciemnej czekolady, w tym jej zdolności do obniżania ciśnienia krwi.

 

Najnowsze badania na temat wpływu gorzkiej czekolady na zdrowie przeprowadził instytut Cochrane Collaboration. Udało im się ustalić, że istnieje niewielki, ale statystycznie istotny, pozytywny wpływ tego produktu na ludzkie zdrowie.

 

Analizy oparto na próbie składającej się z 856 ogólnie zdrowych osób, które brały udział w eksperymencie od tygodnia do 18 tygodni. Po przetworzeniu wyników stwierdzono, że ciemna czekolada przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi w zakresie od 2 do 3 milimetrów słupa rtęci.  Mimo że nie wystarczy, aby znacząco obniżyć wysokie ciśnienie krwi do bezpiecznego, to nadal jest to godne uwagi i może naturalnie zapobiec podwyższonemu ciśnieniu.

 

Inne badanie opublikowane w Journal of the American Medical Association, również wskazuje na możliwość istnienia związku między spożyciem ciemnej czekolady a obniżeniem ciśnienia krwi. Podejrzewa się, że mogą z tym mieć związek polifenole, w które bogata jest ciemna czekolada z wysoką zawartością kakao. Może się okazać, że jedzenie takiego rodzaju łakoci może być częścią zdrowej diety, która skutecznie obniża ciśnienie krwi i przyczynia się do rozwoju naczyń krwionośnych.

 

Poprzez łączne stosowanie ciemnej czekolady z dużą zawartością kakao, i inne powszechnie stosowane metody obniżania ciśnienia krwi można osiągnąć znakomite wyniki. Oczywiście powyższe nie oznacza, że może spożywać czekoladę w nieograniczonych ilościach. Ze względu na fakt, że zawartość przeciwutleniaczy zwiększa się procentowo w stosunku do obecności kakao w czekoladzie, najlepiej jeść czekolady zawierające kakao w 70 procentach.

 

Zdrowy styl życia w połączeniu z odpowiednią dietą również przyczyni się do obniżenia ciśnienia krwi. Jeśli rozważa się z kolei obniżenie ciśnienie w zakresie od 10 do 30 mm Hg, można polecić kawałek czekolady i sesję medytacyjną, która nie tylko sprawi, że osiągniecie cel w postaci poprawy zdrowia. Choroba to często przede wszystkim stan umysłu a podwyższone ciśnienie to efekt ciągłej presji i stresu. Czasami trzeba po prostu wyhamować i wtedy kawałek czekolady, jeśli nie wyleczy to może przynajmniej poprawić humor.

 

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Komentarze

Portret użytkownika chemman

Zawarte w ziarnie kakaowca

Zawarte w ziarnie kakaowca substancje chemiczne - flawanole i teobromina, działają na naczynia krwionośne. Pod wpływem flawanoli wydzielany jest tlenek azotu, który powoduje rozkurczanie się mięśni gładkich w ścianach tętnic. Naczynia rozszerzają się, co ułatwia przepływ krwi.
Opublikowany niedawno na łamach "The Lancet" artykuł ostrzega, że gorzka czekolada może zawierać mniej flawanoli, niż się powszechnie uważa. W dodatku bywają z niej usuwane - aby nie była zbyt gorzka. Ponieważ różne rodzaje czekolady mają rozmaitą zawartość flawanoli, trudno ustalić właściwą dawkę.(PAP)
pijmy więc kakao...

0
0

Skomentuj