Jedzenie z puszki może zakłócać prawidłową pracę jelit

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Nanocząsteczki tlenku cynku (ZnO) często dodaje się do wielu różnych rodzajów konserwowanej żywności. Najnowsze badania wykazały, że tego typu związki chemiczne mogą zakłócić pracę naszych jelit, a zatem także ograniczyć wchłanianie przez nasz organizm składników odżywczych.

 

Nanocząsteczki cynku są stosowane przez producentów szerokiej gamy produktów: farb, kosmetyków, okien, filtrów przeciwsłonecznych, tkanin, samochodów, a nawet żywności. Dziś naukowcy coraz częściej zastanawiają się nad potencjalnym wpływem tego typu związków chemicznych na ludzkie zdrowie.

 

Ponieważ nanocząsteczki są wyjątkowo małe, z łatwością przechodzą przez nasze błony komórkowe, mogąc zakłócać ich działanie. Naukowcy z Uniwersytetu Binghamton w Nowym Jorku postanowili zgłębić ten niepokojący temat.

 

Nanocząsteczki ZnO są często dodawane do konserwowanych artykułów żywnościowych, takich jak kukurydza, kurczak, tuńczyk oraz szparagi, ponieważ posiada właściwości przeciwdrobnoustrojowe, a dodatkowo zapewnia jedzeniu dłużej świeży wygląd.

Okazuje się, że zawartość ZnO w produktach konserwowanych 100-krotnie przekracza dzienną normę spożycia cynku. W efekcie przekłada się to na zaburzenie prawidłowego funkcjonowania jelit, które przestają normalnie wchłaniać składniki odżywcze, ponieważ nanocząsteczki cynku osadzają się na mikrokosmkach jelitowych.

 

Chociaż wnioski te są niepokojące, autorzy badania informują, że testy zostały przeprowadzone jedynie w laboratorium i aby w pełni zrozumieć długotrwałe konsekwencje zdrowotne z powodu spożywania konserw, badania należy powtórzyć także w warunkach naturalnych.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj