Kakao pozytywnie wpływa na zdrowie, samopoczucie i stan skóry
Image
Kakao w proszku jest podstawowym składnikiem takich smakołyków jak czekolada, czy kremy czekoladowe i orzechowe, jednak kakao samo w sobie jest niskokaloryczne i bogate w błonnik.
Kakao to także potężne źródło flawonoidów. Flawonoidy, są to substancje pochodzenia roślinnego, posiadające zdolność do niszczenia wolnych rodników (które powodują śmierć zdrowych komórek i mogą wywoływać różne mutacje), przez co stanowią potężną broń w walce z rakiem. Codzienna dawka kakao pomaga zapobiegać chorobie wieńcowej, udarowi oraz niektórym rodzajom raka.
Kakao jest bogate w teobrominę, która jest odpowiedzialna za to, że czekolada jest toksyczna dla psów, kotów i innych zwierząt, lecz jest całkowicie nieszkodliwa dla organizmu ludzkiego, a nawet ma pewną wartość terapeutyczną. Ten związek chemiczny jest znany ze swojej zdolności do obniżania ciśnienia krwi, rozszerzania naczyń krwionośnych i poprawiania krążenia.
Kakao także chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy w kakao jest korzystna nie tylko dla organów wewnętrznych, lecz również wspaniale przeciwdziała starzeniu się skóry. Badania wykazały, że ludzie, którzy codziennie, przez kilka tygodni spożywali czekoladę, o zawartości kakao min. 70%, wykazywali większą odporność na promieniowanie UV, co przejawiało się w mniejszej ilości zaczerwienień i uszkodzeń komórek skóry, w porównaniu do tych, którzy jedli czekoladę z niską zawartością kakao lub nie jedli jej w ogóle.
Kakao zawiera fenyloetyloaminę, która częściowo reguluje produkcję serotoniny. Jest to jeden z powodów, dla których czekolada jest tak często postrzegana jako środek przeciwdepresyjny, który - gdy mamy zły nastrój, od razu sprawia, że czujemy się lepiej. Dlatego w obliczu tak gwałtownych i niekorzystnych zmian pogodowych, niskiego nasłonecznienia i ciągnących się bez końca opadów deszczu, warto częściej sięgać po kubek ciepłego kakao.
Ocena
- Dodaj komentarz
- 12221 widoków