Karmienie piersią może zapobiegać wystąpieniu cukrzycy

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Kobiety, które karmiły piersią przez 6 miesięcy, mają 2 razy niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę, a efekt ten utrzymuje się jeszcze wiele lat po urodzeniu dziecka – udowodnili amerykańscy naukowcy z organizacji non-profit Kaiser Permanente w Kalifornii. Ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 zmniejsza się aż o 47% u kobiet karmiących piersią.

 

U kobiet, które karmiły piersią przez okres krótszy niż 6 miesięcy występuje zmniejszone ryzyko cukrzycy o około 25% w porównaniu do kobiet, które nigdy nie karmiły piersią. Co więcej, naukowcy informują, że w ich wynikach zostały uwzględnione inne czynniki ryzyka, takie jak złe nawyki żywieniowe i nadwaga. 

Kierownik zespołu badawczego Erica P. Gunderson oraz jej współpracownicy opierali się na danych zebranych na potrzeby innego badania, w którym oceniano ryzyko rozwoju choroby wieńcowej. Badania rozpoczęto w latach 1985-1986 i trwały one 30 lat. Autorzy zgromadzili dane na temat stanu zdrowia 5 tysięcy kobiet, które w momencie rozpoczęcia badania miały od 18 do 30 lat.

 

Już wcześniej dowiedziono, że karmienie piersią wzmacnia zdrowie nie tylko dziecka, ale także matki. Kobiety karmiące piersią mają mniejsze ryzyko wystąpienia raka piersi oraz raka jajnika. Dziś możemy dodać do tego także zmniejszone ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Ponieważ karmienie piersią wpływa na metabolizm matek karmiących możliwe jest, że hormony odpowiedzialne za laktację regulują funkcjonowanie komórek trzustki i tym samym pomagają regulować produkcję insuliny.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj