Kto żyje dłużej: mięsożercy, czy wegetarianie?

Image

Źródło: pixabay.com

Długość życia jest kombinacją naszych genów oraz warunków, w których żyjemy. W badaniach, które dotyczyły identycznych bliźniaków, oszacowano, że nie więcej niż 30 % długości naszego życia warunkują geny. Oznacza to, że wiek, którego dożyjemy jest uzależniony przede wszystkim od obranego przez nas trybu życia.

 

Spośród wielu możliwych czynników środowiskowych, szczególnie przyjrzano się diecie. Badano między innymi wartości kaloryczne, ale także zwrócono uwagę na kwestię wegetarianizmu. Przebadano prawie 100 tysięcy Amerykanów w okresie 5 lat i na ich podstawie wywnioskowano, że wegetarianie byli mniej narażeni na śmierć od osób spożywających mięso. Efekty były szczególnie wyraźne w przypadku mężczyzn.

Image

Dieta bezmięsna może zmniejszyć ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, a nawet rak. Jednak autorzy badania zachowują powściągliwość w swoich ostatecznych wnioskach, twierdząc że wyniki te z pewnością nie są w pełni miarodajne. Brano pod uwagę choćby fakt, że wegetarianie mogą z reguły prowadzić zdrowszy tryb życia, mniej palić i pić mniej alkoholu.

Image

Kluczem do zdrowego starzenia się z pewnością jest między innymi kontrolowanie tego, co jemy. Trudno jednak jednoznacznie stwierdzić, która z diet jest właściwsza, ponieważ nie można odseparować sposobu odżywiania od pozostałych czynników zdrowotnych.

 

Ocena: