Kategorie:
dreamstime.com
Okazuje się, że zwykły miód to superpokarm. Jak podaje Zee News - zapobiega on rozwojowi chorób nowotworowych i chorób serca. Sekret tkwi w dużej koncentracji flawonoidów i antyoksydantów. Spożywanie miodu zmniejsza również ryzyko wystąpienia owrzodzeń i innych chorób przewodu pokarmowego, zwłaszcza bakteryjnego zapalenia żołądka.
Działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne związane jest również z obecnością enzymu związanego z produkcją nadtlenku wodoru. Dodatkowo, miód pomaga zregenerować naskórek przy urazach i oparzeniach. Miód poprawia również wydajność sportowców. Starożytni olimpijczycy wykorzystywali miód i suszone figi jako źródło energii. Miód skraca również czas po długotrwałym stresie i przywraca poziom glikogenu.
Jak wynika z eksperymentu przeprowadzonego na grupie 110 dzieci, nocny kaszel i podrażnienie gardła zmniejsza intensywność już po podaniu pierwszej dawki miodu gryczanego. Okazał się on równie skuteczny, jak pojedyncza dawka Dekstrometorfanu (DXM) - składnika leków przeciwkaszlowych. Chociaż miód jest słodki i zawiera cukry proste, to pozytywnie wpływa na poziom cukru we krwi. Niektóre rodzaje miodu posiadają jeszcze niski indeks glikemiczny.
Okazuje się, że miód to także idealny probiotyk. W miodzie można znaleźć pożyteczne bakterie (do 6 rodzajów pałeczek kwasu mlekowego i 4 rodzajów bifidobakterii). Miejscowe podawanie miodu poprawia również kondycję skóry.
Komentarze
Skomentuj