Liście laurowe mogą być panaceum na otyłość

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

Eksperci ujawnili skutki zdrowotne wynikające ze spożywania liści laurowych. Okazało się, że mogą one pomóc schudnąć i poprawić zdrowie. Istnieją jednak pewne przeciwskazania.

 

Liść laurowy jest popularną przyprawą o aromacie kamfory i eteryczności, który jest powszechnie stosowany w kuchni, także polskiej. Można jednak użyć liścia laurowego nie tylko w gotowaniu, ale ma on również wiele użytecznych właściwości. Naukowcy mówią o korzyściach i szkodach dobrze znanej nam przyprawy.

 

Lecznicze właściwości liści laurowych są znane od czasów starożytnych. Zawierają one wiele korzystnych pierwiastków śladowych i poprawiają odporność. Fitoncydy w oleju z liści laurowych niszczą bakterie powodujące choroby.

 

Liść laurowy jest nasycony witaminami, białkami, garbnikami, makro i mikroelementami, kwasami tłuszczowymi, węglowodanami, błonnikiem pokarmowym, kwasami organicznymi i olejkami eterycznymi. Można go używać do usuwania toksyn z organizmu, co jest przydatne podczas procesu odchudzania. 100 gramów liścia laurowego zawiera prawie 320 kalorii, ale używając go w małych ilościach produkt nie wyrządzi żadnej szkody.

Wysokie stężenie tanin w liściach laurowych ma korzystny wpływ na przewód pokarmowy, rozpuszcza kamienie nerkowe i spowalnia krwawienie. Liść laurowy jest szeroko stosowany w dermatologii, eliminuje wysypki skórne, a nawet wygładza zmarszczki. Ostrożnie liść laurowy należy stosować u kobiet w ciąży i osób z wysokimi reakcjami alergicznymi. Roślina stymuluje macicę u kobiet, co może prowadzić do poronień. Ponadto salicylany w liściu laurowym rozrzedzają krew, co zwiększa obciążenie narządów wewnętrznych, dlatego osoby cierpiące na choroby układu krążenia i choroby wątroby powinny ostrożniej używać liścia laurowego.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj