Ludzie, którzy lubią pikantne potrawy, żyją dłużej

Image

Źródło: Pixabay.com

Okazuje się, że każdy kto unika nomen omen jak ognia ostrych potraw, nie działą na korzyść własnego zdrowia. Naukowcy są pewni, że kapsaicyna zawarta w ostrych paprykach jest kluczowa w zachowaniu dobrej kondycji.

 

Kolejne badania potwierdzają, że ludzie, którzy lubią pikantne potrawy, żyją dłużej. Naukowcy zebrali dane od ponad 16 tys. Amerykanów w ciągu 23 lat. Okazało się, że ludzie, którzy często jedli pikantne potrawy, mieli niższą śmiertelność na poziomie 21%. Pikantne potrawy sprawiają, że mózg wytwarza więcej serotoniny, hormonu szczęścia. Pomaga radzić sobie ze stresem, depresją i złym nastrojem.

 

Głównym składnikiem gorących przypraw jest kapsaicyna, która ma wiele przydatnych właściwości. Na przykład kapsaicyna zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia trawienie, a także zwalcza niektóre rodzaje otyłości. Kapsaicyna znana jest ze swoich właściwości przeciwbólowych i wiadomo, że z powodzeniem tłumi impulsy nerwowe. Dlatego ta substancja jest jednym z najważniejszych składników kremów przeciwbólowych.

 

Wielu lekarzy uważa kapsaicynę za skuteczną broń w walce z rakiem prostaty, ale jeśli masz problemy z trawieniem, to uważaj, aby nie dać się zwieść pikantnym potrawom, szczególnie na pusty żołądek.

 

Ocena

Brak głosów
0
0
Brak głosów.

Dodaj komentarz

Treść tego pola jest prywatna i nie będzie udostępniana publicznie.