Ludzie, którzy lubią pikantne potrawy, żyją dłużej
Image
Okazuje się, że każdy kto unika nomen omen jak ognia ostrych potraw, nie działą na korzyść własnego zdrowia. Naukowcy są pewni, że kapsaicyna zawarta w ostrych paprykach jest kluczowa w zachowaniu dobrej kondycji.
Kolejne badania potwierdzają, że ludzie, którzy lubią pikantne potrawy, żyją dłużej. Naukowcy zebrali dane od ponad 16 tys. Amerykanów w ciągu 23 lat. Okazało się, że ludzie, którzy często jedli pikantne potrawy, mieli niższą śmiertelność na poziomie 21%. Pikantne potrawy sprawiają, że mózg wytwarza więcej serotoniny, hormonu szczęścia. Pomaga radzić sobie ze stresem, depresją i złym nastrojem.
Głównym składnikiem gorących przypraw jest kapsaicyna, która ma wiele przydatnych właściwości. Na przykład kapsaicyna zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia trawienie, a także zwalcza niektóre rodzaje otyłości. Kapsaicyna znana jest ze swoich właściwości przeciwbólowych i wiadomo, że z powodzeniem tłumi impulsy nerwowe. Dlatego ta substancja jest jednym z najważniejszych składników kremów przeciwbólowych.
Wielu lekarzy uważa kapsaicynę za skuteczną broń w walce z rakiem prostaty, ale jeśli masz problemy z trawieniem, to uważaj, aby nie dać się zwieść pikantnym potrawom, szczególnie na pusty żołądek.
Ocena
- 141 widoków
Dodaj komentarz