Ludzie, którzy lubią ser, czerwone wino i jagnięcinę, rzadziej cierpią na demencję

Kategorie: 

Źródło: tg

Jedzenie, które spożywamy dzisiaj, może mieć wpływ na nasze zdolności poznawcze w miarę starzenia się. Odkrycie amerykańskich naukowców zachwyci miłośników sera, jagnięciny i wina. Okazuje się, że stosowanie tych produktów chroni przed demencją związaną z wiekiem.

 

Naukowcy z University of Iowa przeprowadzili pierwsze tego rodzaju zakrojone na szeroką skalę badanie związku między niektórymi pokarmami, a aktywnością poznawczą na starość - pisze Science Daily. Eksperci przeanalizowali dane 1787 osób dorosłych w wieku od 46 do 77 lat, pochodzące z brytyjskiej bazy danych Biobank, która zawiera szczegółowe informacje medyczne i genetyczne.

 

W latach 2006 - 2010 uczestnicy badania przystąpili do testu inteligencji FIT, a następnie przeprowadzili dwie ankiety oceniające ich zdolność do myślenia w ruchu. Odpowiadali również na pytania dotyczące diety i spożycia alkoholu. Opowiadali, jako często jedzą świeże owoce i warzywa, ryby morskie i słodkowodne, kiełbaski i wędzonki, drób, wołowinę, jagnięcinę, wieprzowinę, sery, chleb, czy piją herbatę, kawę, piwo, cydr, wino czerwone lub białe, szampana i napoje spirytusowe.

 

Analiza odpowiedzi pozwoliła naukowcom wyciągnąć cztery główne wnioski. Sery znacznie przewyższają pozostałe produkty z kategorii „żywność, która najlepiej chroni przed związanymi z wiekiem problemami poznawczymi, nawet w podeszłym wieku”.

 

Codzienne spożywanie alkoholu, w szczególności czerwonego wina, poprawia funkcje poznawcze. Spożywanie jagnięciny co tydzień, ale nie wszystkich innych czerwonych mięs, poprawia długoterminowe procesy poznawcze. Z kolei nadmierne spożycie soli jest szkodliwe dla osób zagrożonych chorobą Alzheimera.

 

„W zależności od czynników genetycznych, niektórzy ludzie są bardziej odporni na chorobę Alzheimera niż inni. Oznacza to, moim zdaniem, że właściwy dobór żywności może całkowicie zapobiec chorobom i osłabieniu sprawności umysłowej. Być może panaceum, którego szukamy, to zmiana naszych nawyków żywieniowych ”- powiedział Brandon Clindinst, jeden z naukowców.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj