Mamy kolejne dowody na to, że cukier powoduje chorobę Alzheimera

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Pojawiły się nowe badania, które dostarczają jeszcze więcej dowodów na temat związku między cukrzycą a chorobą Alzheimera. Naukowcy z Wielkiej Brytanii i Chin stwierdzili, że osoby z wysokim poziomem cukru we krwi charakteryzują się wyższym spadkiem zdolności poznawczych.

 

Do opracowania wyników badań wykorzystano dane z angielskiej bazy pacjentów o średnim wieku 66 lat, gdzie 45% stanowili mężczyźni, a 55% kobiety. Wszyscy uczestnicy wykazali pewien poziom spadku zdolności poznawczych, jednak osoby z wyższym poziomem hemoglobiny glikowanej (który jest również stosowany do diagnozowania cukrzycy) wykazywały znacznie większe otępienie.

Wcześniej pojawiały się już sugestie na temat tego, że choroba Alzheimera może być nowym rodzajem cukrzycy typu 3. Dziś okazuje się, że nadmiar cukru rzeczywiście ma wpływ na funkcjonowanie naszego umysłu. Choroba Alzheimera powoduje utratę pamięci, trudności w myśleniu i wiele innych komplikujących codzienne życie czynników. Nie ma skutecznego leczenia tej choroby, jednak wiadomo już, że wiąże się ona z paleniem tytoniu, nadciśnieniem oraz wysokim poziomem cukru we krwi. 

 

Osoby, które mają zdiagnozowaną cukrzycę typu 2 dwukrotnie częściej doświadczają choroby Alzheimera. Naukowcy sądzą, że działania opóźniające wystąpienie cukrzycy mogą pomóc w złagodzeniu postępu późniejszego upośledzenia funkcji poznawczych.

 

Ocena: 

1
Średnio: 1 (1 vote)

Komentarze

Skomentuj