Marihuana zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę

Kategorie: 

Źródło: dreamstime.com

Regularne palenie marihuany, która jest powszechnie używana jako środek łagodzący ból u pacjentów chorych na raka, może także zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy. Do takiego wniosku doszli pracownicy Pew Research Center for People and Press.


W badaniu przeanalizowano dane z badań przeprowadzonych w latach 2005-2010. Wzięło w nim udział 4 657 pacjentów. Okazało się, że 579 z nich regularnie paliło marihuanę, 1974 ludzi paliło ją w przeszłości, a 2103 osoby nigdy jej nie próbowało.


Jak podali naukowcy, u ludzi, którzy regularnie palili marihuanę, zanotowano 16% spadek poziomu hormonu insuliny, która kontroluje poziom cukru we krwi. U osób niepalących nie obserwowano takiego efektu. Dodatkowo obwód brzucha u palaczy był mniejszy, niż u osób niepalących marihuany. Duży obwód pasa znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy.


Jeśli specjaliści potwierdzą wyniki, pomoże to w rozwoju nowej metody leczenia cukrzycy, z wykorzystaniem aktywnego składnika marihuany - tetrahydrokanabinolu. Wcześniejsze badania wykazały, że chociaż marihuana pobudza apetyt na wysokokaloryczne produkty, ilość spożytego pokarmu nie ma wpływu na wskaźnik masy ciała palących ją ludzi. Naukowcy nie potrafią wyjaśnić przyczyny tego fenomenu. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie American Journal of Medicine.

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Komentarze

Portret użytkownika tehace

od dawna o tym wiedziałem,

od dawna o tym wiedziałem, ale się nie chwaliłem. a więc Sadzić! Palić! Zalegalizować!

0
0

Skomentuj