Masz problemy z zasypianiem? Jedz więcej wiśni

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Na całym świecie występuje ok 60 gatunków wiśni, a w Polsce cieszymy się dwiema smacznymi odmianami. Aromatyczne owoce stanowią składnik wielu popularnych potraw, choć równie dobrze można pałaszować je bez dodatków. Co bardzo ważne, taki deser jest dla nas wyjątkowo zdrowy, ponieważ wiśnie zawierają wiele cennych składników odżywczych. Niektóre osoby zdziwić może fakt, że regularne spożywanie wiśni ułatwia zasypianie.

 

Dlaczego jedzenie wiśni pomaga w zasypianiu?

Owoce wiśni obfitują w przeciwutleniacze, które są dobre dla naszego ogólnego stanu zdrowia. Przeciwdziałają wolnym rodnikom, hamują starzenie się organizmu i zapobiegają powstawaniu wielu chorób, w tym nowotworów. Oprócz tego w wiśniach znajdziemy równie sporo witaminy C, potasu oraz melatoniny. Ostatni składnik może pozytywnie wpłynąć na jakość naszego snu, w naturalny sposób ułatwiając zasypianie.

 

Melatonina to organiczny związek chemiczny, który w świecie zwierząt stanowi hormon syntezowany w szyszynce. Co ważne, melatonina koordynuje pracę naszego nadrzędnego zegara biologicznego, regulując tym samym rytm dobowy.

 

Regularne spożywanie wiśni lub picie wyciśniętego z nich soku istotnie wpływa na poziom melatoniny w naszej krwi. Hormon snu w znaczący sposób zmniejsza problemy z zasypianiem lub wybudzaniem się w ciągu nocy. Niesamowitą właściwość wiśni potwierdziły badania naukowe, w których udowodniono, że osoby żywiące się tymi owocami lub pijące wyciśnięty z nich sok spały średnio 25 minut dłużej. Co więcej, uczestnicy badania rzadziej odczuwali konieczność ucięcia sobie drzemki w ciągu dnia.

Pozostałe właściwości zdrowotne wiśni

  • Oprócz korzystnego wpływu na nasz rytm dobowy spożywanie wiśni może pomóc w zmniejszeniu stanów zapalnych, które występują w organizmie.
  • Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Stanowym w Michigan wykazały, że jadłospis z zawartością wiśni pomaga w leczeniu cukrzycy typu 2, ponieważ obecne w owocach antocyjany obniżają poziom cukru we krwi.
  • Wiśnie z powodzeniem mogą spożywać osoby będące na diecie redukcyjnej. Jak na owoce mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu dłużej zapewniają nam uczucie sytości. Ponadto wiśnie to doskonałe źródło błonnika pokarmowego.
  • Naukowcy z Uniwersytetu California w Davis udowodnili, że wiśnie powinny spożywać również osoby cierpiące na dnę moczanową, ponieważ owoce te obniżają poziom kwasu moczowego we krwi.

Jak przechowywać owoce?

Po sezonie na świeże owoce nie rezygnujmy z jedzenia wiśni. Bez obawy o utratę ich cennych właściwości odżywczych możemy je zamrozić lub wysuszyć. Z części owoców warto również zrobić domowe, niskosłodzone powidła.

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj