Mięso laboratoryjne trafi na półki sklepowe w ciągu 10 lat

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

W San Francisco wyprodukowano pierwsze mięso drobiowe, wyhodowane w laboratorium. Memphis Meats jest jedną z nielicznych firm biotechnologicznych, która ma nadzieję na stworzenie dostępnego na rynku światowym mięsa in vitro. Mięso ma mieć autentyczny smak, teksturę oraz wartości odżywcze, nie będzie za to wiązać się z zabijaniem zwierząt.

 

W przypadku tworzenia laboratoryjnego mięsa stosuje się technikę hodowania regeneracyjnych komórek macierzystych, pobranych wcześniej od prawdziwych ptaków i umieszczonych w zbiornikach odżywczych. 

 

Mięso rozwija się w roztworze cukru i minerałów, co trwa kilka tygodni. Naukowcom udało się w ten sposób wyhodować mięso z kurczaka oraz kaczki. Przeciętny konsument zjada rocznie około 40 kilogramów kurczaka. Może być to znaczący skok technologiczny dla ludzkości, który przekształci gigantyczny przemysł.

Osoby spożywające laboratoryjne mięso wypowiadały się na jego temat bardzo optymistyczne. Mięso miało smakować identycznie jak naturalne. Mięso nie wymagające zabijania zwierzat ma być dostępne w sprzedaży w ciągu najbliższych 5-10 lat.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj