Mleko kokosowe jako źródło cennych składników odżywczych. Do czego warto je dodawać i czy może być alternatywą dla mleka krowiego?

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

Mleko kokosowe - jak uzyskuje się mleko z orzecha kokosowego? 

Najwyższej jakości mleko kokosowe składa się jedynie z ekstraktu z kokosa i wody. Ten produkt uzyskiwany jest w procesie ekstrakcji miąższu kokosa - ręcznie lub mechanicznie. Skład mleka z kokosa zależny jest od ilości wody użytej w czasie produkcji. Wpływa to na jego konsystencję, a także zawartość tłuszczu. Mleko z miąższu kokosa poddane jednoetapowej ekstrakcji może zawierać 52% wody i 38% tłuszczu. Taki produkt ma konsystencję emulsji, która nie rozwarstwia się dzięki fosfolipidom, kefalinie i lecytynie. Warto jednak wiedzieć, że przemysłowa produkcja mleka kokosowego składa się z wielu etapów. Na samym początku orzechy z drzewa kokosowego są oczyszczane. Potem są rozwiercane i wydobywa się z nich wodę kokosową. Łupiny w kolejnym etapie są zdejmowane maszynowo. Miąższ kokosowy jest rozdrabniany i następuje mechaniczna ekstrakcja mleka. W kolejnych etapach produkt zostaje poddany filtracji oraz dwukrotnej pasteryzacji w temperaturze 70 stopni Celsjusza. Tak przygotowane mleko z kokosa pakowane jest do kartonów, butelek czy też puszek, chłodzone, a następnie odpowiednio przechowywane - w warunkach chłodniczych lub temperaturze pokojowej.   

Jakich składników odżywczych dostarcza mleko kokosowe? 

Warto wiedzieć, że mleko z miąższu kokosa jest źródłem cennych składników mineralnych. W 100 g ten produkt pokrywa dzienne zapotrzebowanie na mangan w 46%, miedź - w 13%, fosfor - w 10%, magnez, żelazo i selen - w 9%. Ponadto mleko z kokosa jest źródłem witaminy C, niacyny, kwasu foliowego, a także witamin z grupy B. Trzeba wiedzieć, że w 100g mleka kokosowego dostarcza aż 200 kcal. Zawiera 24 g tłuszczu, z czego 21 g to tłuszcze nasycone, a ponadto 3,3 g węglowodanów, 2,2 g błonnika oraz 2,3 g białka. Ponieważ mleko kokosowe ma w swoim składzie nasycone tłuszcze jego stosowanie w zdrowej zbilansowanej diecie bywa poddawane w wątpliwość. Trzeba jednak wiedzieć, że według przeprowadzonych badań nie wszystkie nasycone tłuszcze negatywnie wpływają na organizm, a istotne znaczenie ma również umiar w stosowaniu danych produktów. Co ciekawe według wstępnych badań na małych grupach liczących 60 osób, mleko kokosowe może podnieść poziom dobrego cholesterolu HDL we krwi o kilkanaście procent. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawarte w mleku są transportowane bezpośrednio do wątroby i ulegają przekształceniu na energię. Obecność tych kwasów tłuszczowych może wpływać na obniżenie apetytu i przyspieszać spalanie tłuszczu. Owe kwasy, a także kwas lauronowy działają też przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. 

Zastosowanie mleka kokosowego w kuchni 

Jeżeli chcesz spróbować kuchni azjatyckiej, to koniecznie musisz zaopatrzyć się w mleko z miąższu kokosa Ecomil. To producent organicznych produktów żywnościowych polecanych dla wegan i wegetarian. Dobry produkt nie zawiera dodatków takich jak guma guar, guma ksantanowa, karagen. Przede wszystkim mleko kokosowe firmy Ecomil jest wolne od bisfenolu A, który jest rakotwórczy. Sięgając po taki produkt można stworzyć na jego bazie pyszne naleśniki, desery, lody, koktajle. Można również dodać je do kawy czy też owsianki. Zupa tajska nie mogłaby powstać bez dodatku dobrej jakości mleka z kokosa.    

Czy mleko kokosowe może być dobrym zamiennikiem mleka krowiego? 

Warto na koniec zastanowić się, czy mleko kokosowe może być zamiennikiem mleka krowiego. Biorąc pod uwagę jego szerokie spektrum zastosowania w istocie może je zastąpić. Trzeba pamiętać, jednak że musi być spożywane z umiarem, gdyż jest bardziej kaloryczne. W szklance znajduje się aż o 350 kcal więcej w stosunku do szklanki mleka krowiego. Oczywiście nie bez znaczenia, zwłaszcza dla wegan jest aspekt ochrony zdrowia i życia zwierząt. W końcu dzięki zastąpieniu mleka odzwierzęcego mlekiem roślinnym nie przyczynia się do wyniszczającej dla krów i cieląt produkcji mleka krowiego. W końcu nierzadko krowy podłączone są do aparatury przez większą część dnia.  

                   

Ocena: 

1
Średnio: 1 (1 vote)

Skomentuj