Mocne piwo to doskonały naturalny probiotyk

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

W ostatnim czasie naturalne probiotyki, takie jak kimchi, kapusta kiszona oraz jogurty zyskują dużą popularność. Jak pokazują najnowsze badania, podobne właściwości może mieć również mocne piwo. Jedna butelka dziennie może wzbogacić mikroflorę jelitową.

Eric Claassen z Uniwersytetu w Amsterdamie przedstawił swoje badania dotyczące piwa, wyjaśniając, że niektóre z nich mogą zawierać ogromną liczbę pożytecznych mikroorganizmów.

Podczas gdy większość piw przechodzi tylko jeden proces fermentacji, niektóre z mocniejszych trunków są poddawane fermentacji dwukrotnie w celu rozbicia większej ilości cukrów na alkohol. Druga fermentacja zazwyczaj wykorzystuje rodzaj drożdży, które wytwarzają specjalne kwasy o szczególnych właściwościach. Kwasy te są trujące dla wielu bakterii powodujących choroby.

Picie tego typu piwa wzmacnia florę jelitową za pomocą drobnoustrojów, które niszczą patogeny. Chociaż może to potencjalnie mieć korzystny wpływ na zdrowie pijącego, Classen pragnie podkreślić, że konieczny jest umiar. – „W wysokich stężeniach alkohol jest szkodliwy dla jelit, ale jeśli codziennie pijesz tylko jedno piwo, może to przynieść wiele korzyści.”

Warto również zauważyć, że pomimo wielu twierdzeń na temat korzyści zdrowotnych żywności probiotycznej, wciąż nie mamy wielu dowodów na poparcie większości tych założeń. Większość probiotyków zawiera bakterie należące do grup Lactobacillus lub Bifidobacterium i chociaż uważa się, że te drobnoustroje mogą pomóc w ogólnej poprawie stanu zdrowia, badacze nie znają ich dokładnych właściwości.

Ocena: 

4
Średnio: 4 (1 vote)

Komentarze

Skomentuj