Morele są prawdziwym darem natury

Image

www.sxc.hu

Morele są jednymi z najbardziej użytecznych owoców spośród wszystkich owoców pestkowych. Korzystnie wpływają na trawienie i układ krążenia człowieka. Ostatnio przeprowadzone badanie udowodniło, że morele chronią również przed rakiem płuc, żołądka, przełyku i pęcherza moczowego.

 

Jak podaje portal MedikForum - w owocach moreli można znaleźć: srebro, żelazo, sole mineralne, insulinę, witaminę A, witaminy z grupy B i witaminę C, jak również kwas cytrynowy, kwas salicylowy, kwas winny i kwas jabłkowy. Zdolność tych owoców do ochrony organizmu przed chorobami nowotworowymi naukowcy tłumaczą m.in. wysokim poziomem karotenu. Jednak dietetycy ostrzegają, że osoby cierpiące na choroby takie jak zapalenie błony śluzowej żołądka i choroby wrzodowej, powinny jeść morele z dużą ostrożnością. Dotyczy to również osób z rozpoznaną cukrzycą.

 

Morele doceniane są również przez producentów kosmetyków. Maseczka ze świeżych owoców moreli łagodzi stany zapalne, działa ściągająco, pomoże także przy cerze trądzikowej i tłustej. Najcenniejszy dla przemysłu kosmetycznego jest jednak olej z nasion moreli. 

 

Również pestki moreli mają swoją renomę, zawierają one witaminę B17, która podobno leczy choroby nowotworowe. Należy je jednak wcześniej wysuszyć w piekarniku w wysokiej temperaturze i jednorazowo jeść niewielką ich ilość, ponieważ zawarta w nich amigdalina jest przekształcana w naszym organizmie w trujący kwas cyjanowodorowy.

 

 

Ocena:

Mówia, że owoce i warzywa sa zdrowe i zawieraja wiele witamin i nie tylko. Zgadza się, ta teoria była prawdziwa wieeeele lat temu. Teraz warzywa i owoce sa poddawane opryskom chemicznym, dojrzewają w nienaturalny sposób, za pomoca chemicznych przyspieszaczy, także chemią sa obdarowywane aby dostały naturalnego koloru. Kiedyś owoce miały swoja naturalną słodycz i witaminy, teraz czuję jakbym jadł niedojrzałe owoce.

Przykład: kiedyś morele i brzoskwinie były soczyste, miękkie a teraz  gryzę je jak zielone, niedojrzałe jabłko



a) Wiele jest przypadków, gdzie  owoce i warzywa sa podlewane nie tylko szambem, ale i ściekami, rosną przy ruchliwych drogach.



Czy faktycznie owoce i warzywa kupione np w marketach, sklepach są zdrowe?

b)Najzdrowsze są te, które sami wyhodujemy na naturalnych nawozach, pod naturalnym słońcem, z dala od cywilizacji (np. fabryk i dróg)



A do takich badać jakie biorą owoce, czy warzywa:  a czy b?

0
0

1/ Nie podobno, a rzeczywiście – sama to przerobiłam na sobie.

2/ Amigdalina jest mniej szkodliwa niż sól – proszę sobie sprawdzić LD50 dla różnych zwierząt.

3/ W amerykańskich źródłach określa się ją jako "Antineoplastic Agent, Phytogenic" [czynnik przeciwnowotworowy, roślinny]

Nareszcie trzeba skończyć z zakłamywaniem rzeczywistości uprawianym dla zysku przez korporacje farmaceutyczne i powolne im szkolnictwo medyczne.

GMO też nie szkodzi, bo "białka roślin modyfikowanych są >zasadniczo< równoważne tym z normalnych roślin".

Jak coś działa, to działa, jak jest do d..., to jest do d...

Nie można być "trochę w ciąży".

Powodzenia i zdrowia wszystkim życzę

Marylka Sz.

0
0

Co do pestek, to autor artykułu mija się z prawdą, mam nadzieję że nie celowo. Cyjanek, który zawiera witamina B17 uwalnia się dopiero w zetknieciu z komórkami rakowymi, i oddziałuje tylko na nie, niszcząc je. Dlatego nie ma się czego obawiać. Nie polecam też poddawać pestek wysokiej temperaturze ponieważ można je tylko w ten sposób pozbawić swoich właściwości. Pozdrawiam i życzę zdrowia!

0
0