Kategorie:
Wszyscy doskonale wiemy, że spożywanie zbyt dużych ilości cukru nie jest dobre dla naszego zdrowia. Naukowcy z Uniwersytetu Bath i King’s College London wykazali, że dieta bogata w cukier może wywołać nawet Alzheimera.
W mózgach osób chorych na Alzheimera skupiają się nieprawidłowe białka, które tworzą blaszki i sploty, niszcząc organ i zaburzając umiejętności poznawcze. Poprzednie badania wykazały, że glukoza może uszkadzać białka w komórkach w wyniku reakcji zwanej glikacją. Nie udało się jednak ustalić związku między cukrem a rozwojem Alzheimera.
Naukowcy z Uniwersytetu Bath i King’s College London przebadali mózgi osób zdrowych i cierpiących na wspomnianą chorobę neurodegeneracyjną pod kątem glikacji białek, spowodowanej zbyt wysokim poziomem glukozy we krwi. Udało się ustalić, że we wczesnych stadiach Alzheimera glikacja uszkadza enzym MIF - odkrywa on istotną rolę w regulacji odpowiedzi immunologicznej i stężenia insuliny oraz zaangażowany jest w reakcję komórek glejowych na gromadzenie się nieprawidłowych białek w trakcie choroby Alzheimera.
Badacze podejrzewają, że hamowanie aktywności enzymu MIF, spowodowane glikacją, może mieć istotne znaczenie w rozwoju choroby. Dr Omar Kassaar zwraca uwagę, że nadmiar cukru jest przyczyną otyłości, więc jego związek z Alzheimerem powinien być kolejnym powodem abyśmy ograniczyli jego codzienne spożycie.
Skomentuj