Nadmiar glutenu w diecie wczesnodziecięcej zwiększa ryzyko celiakii

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Na podstawie obserwacji tysięcy niemowląt w wieku powyżej sześciu miesięcy aż do ukończenia piątego roku życia naukowcy ze Szwecji określili ważny czynnik, który może predysponować do rozwoju celiakii u dzieci. Okazuje się, że dieta w okresie wczesnodziecięcym, która obfituje w pszenicę oraz gluten, zwiększa ryzyko zachorowania na celiakię. Z tego powodu specjaliści żywieniowi zachęcają rodziców do ograniczania zawartości glutenu w pokarmach, które podają oni swoim podopiecznym.

Celiakia, inaczej nazywana chorobą trzewną, dotyczy trwałej glutenozależnej enteropatii jelita cienkiego. Choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym powoduje nietolerancję glutenu – białka zapasowego, które znajduje się w różnego rodzaju zbożach, przede wszystkim w pszenicy, życie oraz jęczmieniu. Niestety są to bardzo popularne składniki, które występują w większości makaronów, wypieków, płatków śniadaniowych czy po prostu w pieczywie. Mąka pszenna to również często stosowany zagęszczacz do sosów, produktów mięsnych oraz deserów.

W wyniku nietolerancji glutenu dochodzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych z pokarmu. Bagatelizowana nietolerancja pokarmowa może negatywnie rzutować na prawie każdy układ w organizmie człowieka. Najpopularniejsze objawy dotyczą rozstroju żołądka, zaburzonego trawienia oraz uczucia stałego przemęczenia. Jedynym sposobem leczenia jest restrykcyjna dieta bezglutenowa.

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Lund w Malmo dotyczyło określenia czynników ryzyka wystąpienia celiakii u genetycznie predysponowanych do tego dzieci. Każde niemowlę posiadało geny, które czynią je podatnym na zachorowanie – zwykle geny te występują u 40% populacji, nie u wszystkich jednak skutkują celiakią. Szacuje się, że choroba ta dotyka jedną na sto osób na całym świecie. Naukowcy są również zdania, że częstotliwość występowania choroby znacząco wzrosła w ciągu ostatnich trzech lat.

Badacze szacowali spożycie glutenu przez dzieci na podstawie notatek sporządzanych przez rodziców. Kontrole prowadzono w szóstym, dziewiątym i dwunastym miesiącu życia, a następnie co dwa lata, aż do ukończenia przez dziecko pięciu lat. Naukowcy doszli do wniosku, że zwiększone spożycie glutenu w ciągu pierwszych pięciu lat życia zwiększa ryzyko rozwoju celiakii.

Dzieci spożywające ponadprzeciętnie więcej glutenu były średnio o 7% bardziej narażone na celiakię już w wieku trzech lat. Naukowcy podkreślają jednak, że badanie miało charakter obserwacyjny i konieczne będzie przeprowadzenie większego badania klinicznego, które jasno wykaże, że eliminacja glutenu z diety dziecka zmniejsza ryzyko zachorowania na celiakię.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj