Naturalnie zmniejsz ryzyko zakrzepów

Kategorie: 

https://pixabay.com/pl/blood-w-osoczu-krwi-75302/

Wiele osób obawia się śmierci z powodu zawału serca, udaru mózgu lub raka, ale niewiele zdaje sobie sprawę, że wszystkie trzy mogą być spowodowane przez te same czynniki. Najbardziej rozpowszechnioną formą zawału serca, najczęstszą przyczyną udaru mózgu i numerem jeden wśród powodów zgonów u pacjentów z rakiem, jest powstawanie skrzeplin. Dla osób powyżej 50 roku życia, największym zagrożeniem dla życia jest powstawanie nieprawidłowych zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Nie wszystkie zakrzepy są oczywiście złe. Krzepnięcie krwi jest istotne podczas normalnego procesu gojenia, ale zaburzenia krzepliwości krwi – medycznie znane jako zakrzepica – mogą być śmiertelne.
 

 
 
Zachodnia medycyna określa dwie klas leków stosowane w celu zmniejszenia ryzyka zakrzepicy i jej powikłań. Należą do nich leki przeciwpłytkowe i przeciwzakrzepowe. Trzecia klasa zwana lekami trombolitycznymi lub fibrynolitykami niszczy zakrzepy i ogranicza uszkodzenia tkanek w miejscu ich występowania. Leki te nie są w stanie skutecznie rozwiązać szeregu problemów, które mogą spowodować zakrzepy. W rzeczywistości, wielu pacjentów wciąż jest ofiarami ataku serca, udaru mózgu lub innego zejścia śmiertelnego spowodowanego nieprawidłowym krzepnięciu krwi – tylko dlatego, że leki te nie są w stanie sprostać różnym przyczynom zakrzepicy. Ponadto, wiele z tych środków powoduje niepożądane efekty uboczne. Na przykład, warfaryna – lek opracowany jako pestycyd dla szczurów i myszy – jest powszechnie stosowany w celu zapobiegania zakrzepom krwi u pacjentów z grupy ryzyka, ale znacznie zwiększa ryzyko poważnego krwawienia i zgonu pourazowego.

Dobrą wiadomością jest to, można wybrać jedną z kilku naturalnych alternatyw, aby zmniejszyć ryzyko powstawania nieprawidłowych skrzepów krwi, nawet jeśli jest się w większym stopniu zagrożonym z powodu innych schorzeń. Te naturalne rozcieńczalniki krwi działają w podobny sposób jak ich odpowiedniki farmaceutyczne. Jednakże, mogą być bezpiecznie stosowane w różnych kombinacjach i mogą mieć wieloaspektowy wpływ na zmniejszenie zaburzeń krzepnięcia krwi. Najpopularniejszym z naturalnych sposobów zapobiegania zakrzepicy jest spożywanie oliwek i oliwy z oliwek, granatów, czosnku, szałwii, herbaty, pomidorów, kwercetyny (głóg, cebula, estragon). Dodatkowo, ryzyko wystąpienia nieprawidłowych skrzepów krwi zmniejszają resweratrol (ciemne winogrona, czerwone wino, czarne porzeczki), ekstrakt z pestek winogron, olej rybny, kapsaicynoidy (papryka, zwłaszcza chili), imbir i kurkuma.
 
 
Źródło: http://beforeitsnews.com/health/2016/07/reduce-the-risk-of-blood-clots-naturally-2651312.html

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj