Naturalny cukier chroni przed cukrzycą

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Choroby, takie jak otyłość, cukrzyca, stłuszczenie wątroby czy nadciśnienie, mają zwykle to samo źródło – zespół metaboliczny. Znalezienie skutecznego sposobu na radzenie sobie z tym stanem jest wciąż niezrealizowanym przez naukowców przedsięwzięciem. Oczywiście wszyscy wiemy, że pomoże zdrowe odżywianie i zwiększona aktywność fizyczna, ale badacze nadal szukają „drogi na skróty”.

 

 

Najnowsze badania pod kątem leczenia zespołu metabolicznego skoncentrowały się wokół działania naturalnego cukru, a dokładnie trehalozy. Organiczny związek chemiczny jest regularnie stosowany w przemyśle – szczególnie w żywności i kosmetykach.

 

Naukowcy postanowili karmić trehalozą myszy i odkryli, że w organizmach gryzoni cukier powoduje szereg zmian, które teoretycznie mogłyby być skuteczne dla osób ze zdiagnozowanym zespołem metabolicznym.

 

Trehaloza aktywowała u zwierząt gen o nazwie ALOXE3, który poprawia wrażliwość organizmu na insulinę. Aktywność wspomnianego genu wiąże się także ze zwiększonym spalaniem kalorii i mniejszym gromadzeniem tłuszczu, a zatem niższą masą ciała. U myszy odnotowano przy tym również spadek poziomu cholesterolu we krwi.

Reakcja organizmu na gen ALOXE3 jest podobna do tej, którą obserwuje się podczas postu. Stąd wniosek, że zażywanie trehalozy może pozwolić na odchudzanie bez konieczności stosowania restrykcyjnej diety. Zanim jednak będziemy mogli sięgnąć po taki specyfik, przed naukowcami jeszcze lata dokładnych badań, które będą miały na celu rozwiać wszelkie wątpliwości. 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj