Naukowcy potwierdzają regułę "pięciu sekund"

Image

Źródło: pixabay.com

Profesor z Uniwersytetu Aston w Birmingham, Anthony Hilton, udowodnił prawdziwość tak zwanej reguły pięciu sekund.

 

Według wspomnianej reguły, produkty leżące na ziemi lub podłodze można bezpiecznie zjeść, jeśli zostały one podniesione po upływie czasu nieprzekraczającym pięciu sekund. Uzasadnieniem ma być fakt, że wszelkie mikroby nie są w stanie przejść na upuszczone jedzenie w takim czasie, a ich znikoma ilość może być łatwo zniszczona przez kwas żołądkowy.

Image

„Oczywiście nie można spożywać jedzenia, na którym widać brud. Jednak z naukowego punktu widzenia, jeśli nie ma widocznych oznak skażenia, zachorowanie od spożycia upuszczonego jedzenia jest bardzo mało prawdopodobne” – twierdzi profesor.

 

Co ciekawe, Hilton przeprowadził również badanie wśród dwóch tysięcy osób, z których 79 % przyznało się, że przynajmniej raz zjadło żywność, która im upadła.

 

Ocena

Średnia: 5 (1 vote)
0
0
Brak głosów.

Dodaj komentarz

Treść tego pola jest prywatna i nie będzie udostępniana publicznie.