Naukowcy ustalili, komu może szkodzić zielona herbata

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

Wiadomo, że długotrwałe i powtarzalne spożywanie zielonej herbaty może przyczynić się do pewnej profilaktyki raka, chorób układu krążenia, otyłości i cukrzycy typu 2. Okazało się jednak, że ten napój jest szkodliwy dla niektórych osób.

 

Badania dotyczące korzyści płynących z zielonej herbaty są sprzeczne. Niektóre prace potwierdzają jego działanie przeciwnowotworowe, korzystne dla oczu, obniżające ciśnienie krwi, masę ciała oraz ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Inni wręcz przeciwnie, odrzucają takie wnioski. Jednak ogólnie uważa się, że ten napój jest dobry dla zdrowia. Naukowcy z Rutgers University (USA) przeprowadzili własne badania i doszli do wniosku, że są osoby, którym picie zielonej herbaty w dużych dawkach jest zdecydowanie szkodliwe.

 

Badacze opublikowali swoją pracę w The Journal of Dietary Supplements.

 

Korzystając z danych z badania wpływu napoju na profilaktykę raka piersi, naukowcy ustalili, czy uczestniczki z pewnymi wariantami genetycznymi częściej wykazywały oznaki stresu wątroby po roku codziennego przyjmowania 843 miligramów galusanu epigallokatechiny, głównego przeciwutleniacza występującego w zielonej herbaty, w porównaniu z uczestnikami, którzy nie mieli tych cech genetycznych. Każda z tych odmian genetycznych kontroluje syntezę enzymu rozkładającego galusan epigallokatechiny.

 

Analiza naukowców wykazała, że wczesne oznaki uszkodzenia wątroby były nieco częstsze u kobiet z wariantem genotypu katecholo-O-metylotransferazy (COMT), enzymu, który odgrywa ważną rolę w rozkładaniu katecholamin, w tym dopaminy, adrenaliny i norepinefryny i był silnie przewidywany przez wariant genotypu glukuronylotransferazy (UGT1A4).

 

Ogólnie rzecz biorąc, u uczestników z genotypem UGT1A4 poziomy enzymu wskazującego na stres wątroby wzrosły o prawie 80 procent po dziewięciu miesiącach przyjmowania galusanu epigallokatechiny. U osób, które nie miały tej odmiany, ten sam enzym wzrósł tylko o 30 procent.

 

Naukowcy uważają, że różnice w genotypie nie wyjaśniają w pełni zmian poziomu enzymów wątrobowych u uczestników badania. Jest prawdopodobne, że pewną rolę odgrywa również szereg czynników niegenetycznych. Jednak według naukowców udało im się zidentyfikować ważny problem w przewidywaniu zagrożeń dla zdrowia związanych z zieloną herbatą.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj