Naukowcy zalecają kobietom w ciąży jeść czekoladę
Kategorie
Image

dreamstime.com
Wiele kobiet w czasie ciąży miewa "zachcianki" na niektóre produkty spożywcze. Najbardziej popularne wśród ciężarnych kobiet są pikle, pikantne jedzenie i czekolada.Naukowcy z Uniwersytetu Laval odkryli, że czekolada stymuluje wzrost płodu i wywiera pozytywny wpływ na łożysko. Ponadto zmniejsza ryzyko niebezpiecznych powikłań.
W przeprowadzonym badaniu wzięło udział 129 kobiet, które były w 11-14 tygodniowej ciąży. Uczestniczkom dwa razy wykonano USG. Korzystając z tej metody, naukowcy oceniali szybkość przepływu krwi w naczyniach macicy, płodu i łożyska, podaje The Daily Mail.
Kobiety zostały podzielone na dwie grupy. Pierwsza grupa jadła czekoladę o wysokiej zawartości flawonoli, a druga - o niskiej. W ciągu 12 tygodni uczestniczki spożywały codziennie 30g czekolady. Specjaliści obserwowali kobiety do porodu. Przepływ krwi w naczyniach macicy, łożyska i płodu pod koniec badania u uczestniczek z obu grup uległa znacznej poprawie.
Naukowcy oceniali również ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego w ciąży, wystąpienia niskiej wagi urodzeniowej dziecka, a także oceniali ciężar łożyska. Dla wszystkich tych parametrów między dwiema grupami kobiet nie było żadnych różnic. Badacze doszli do wniosku, że czekolada ma pozytywny wpływ na płód i łożysko, bez względu na to jak dużo zawiera flawonoli.
- Dodaj komentarz
- 2118 widoków
Tyle sie słyszy co można jesć
Tyle sie słyszy co można jesć a czego nie w ciąży że zgłupieć można ale tego z czekoladą nie słyszałam. :)
Ja w ciąży nie mogłam patrzeć
Ja w ciąży nie mogłam patrzeć na czekoladę :(
kakao blokuje niszczy wapno w
kakao blokuje niszczy wapno w jedzeniu