Niedobór witaminy D może doprowadzić do uszkodzenia mózgu

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Nie od dziś wiadomo, że witamina D ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. Teraz najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie Free Radical Biology and Medicine informują nas, że dieta uboga w tą witaminę może spowodować nawet uszkodzenie mózgu.

 

Badanie przeprowadzono na szczurach, którym podawano dietę o niskiej zawartości witaminy D w ciągu kilku miesięcy. Eksperyment ostatecznie wykazał, że w gryzoniach rozwinęły się wolne rodniki, które doprowadzały do uszkodzenia mózgu. Co więcej, uczeni zidentyfikowali kilka różnych białek w mózgu, które były uszkodzone a szczury wykazywały znaczne osłabienie funkcji poznawczych w seriach testów sprawdzających pamięć oraz umiejętność uczenia się.

 

Jak twierdzi autor badania Allan Butterfield, poprzednie badania wykazywały również powiązanie niedoboru witaminy D z chorobą Alzheimera, rozwojem niektórych raków i chorób serca. To jednak nie wszystko, gdyż inni naukowcy zdołali już odkryć, że witamina ta jest świetnym lekarstwem na artretyzm.

 

Według uczonych z University of California, Irvine i Mayo Clinic, witamina D może pomóc zapobiegać osteoporozie a jej niedobory powodują osłabienie wrodzonej odporności organizmu, przez co człowiek jest bardziej podatny na choroby sezonowe, takie jak grypa. Witaminę D można uzyskać spożywając niektórą żywność, na przykład czosnek, żółtka jajek czy olej z wątroby ryb. Jednak najważniejszym i najskuteczniejszym sposobem nabycia tej witaminy jest po prostu wystawienie swojego ciała na promieniowanie słoneczne.

 

 

Źródło: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23872023

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj