Nieprawidłowe przechowywanie warzyw i owoców negatywnie wpływa na ich wartość odżywczą

Image

www.dreamstime.com

Kupując różne produkty spożywcze nie zastanawiamy się, jak proces ich przechowywania wpływa na ich jakość. Okazuje się na przykład, że trzymanie warzyw i owoców w lodówce może negatywnie wpłynąć na poziom zawartych w nich substancji odżywczych. Wynika to z faktu, że po zebraniu owoce i warzywa nadal "żyją" i reagują na zmniejszenie intensywności światła, tracąc powoli cenne składniki odżywcze.

 

 



Powszechnie wiadomo, że zmiana pomiędzy dniem i nocą wpływa na rosnące jeszcze rośliny, zmniejszając lub zwiększając poziom cennych substancji w nich zawartych. Przechowywanie ich zarówno w ciemnych miejscach - np. w lodówce, jak i w bardzo jasnych, jak np. na półkach w supermarkecie, będzie miało negatywny wpływ na jakość magazynowanych warzyw i owoców. Oznacza to, że nawet jedząc odpowiednia ilość warzyw i owoców w ciągu dnia, możemy otrzymać nieporównanie mniej niezbędnych witamin, ponieważ ich ilość zostanie znacznie zmniejszona, przez niewłaściwe przechowywanie pożywienia.

 

Okazuje się, że najbardziej wrażliwe na zmiany naświetlania są takie produkty, jak: kapusta, cukinia, ziemniaki, szpinak, marchew i czarne jagody. Aby jak najbardziej skorzystać z naturalnych witamin i substancji odżywczych, jakie oferuje nam natura należy pamiętać o kilku rzeczach:

 

  • Większość witamin i mikroelementów otrzymujemy z owoców i warzyw. Największą zawartość cennych substancji zawieraja one jednak w okresie swojego natualnego dojrzewania, wwoje właściwości odżywcze zachowując do 2 miesięcy od zbioru. Aby stworzyć "rezerwę witaminową", najlepiej jeść jak najwięcej warzyw i owoców, pod koniec lata - na początku jesieni, najlepiej w formie nieprzetworzonej, w postaci sałatek i deserów.
  • Pierwszeństwo w naszej kuchni powinny mieć produkty lokalne (jabłka, gruszki), a nie egzotyczne (cytrusy, ananasy). Nie wymagają one dodatkowej obróbki, ani długiego transportu, zanim trafią na nasz stół.
  • Aby dostarczyć naszemu organizmowi jak najwięcej witamin, należy odpowiednio przechowywać i przetwarzać warzywa i owoce. Przed włozeniem do lodówki najlepiej je umyć i osuszyć. Ziemniaki, buraki i marchew najlepiej czuje się w ciemnym miejscu w temperaturze nie przekraczającej 3stC, przy niewielkiej wilgotnosci powietrza.
  • Obierając warzywa i owoce ze skórki najlepiej usuwać cienką jej warstwę, ponieważ to pod skórką znajduje się najwięcej witamin i składników mineralnych. Najlepiej użyć do tego celu noża ze stali szlachetnej, pamietając aby przy tym nie kroić produktów zbyt drobno, ponieważ im mniejsze kawałki, tym większe straty witaminy C i soli mineralnych.
  • Warzywa najlepiej gotować na parze, ponieważ dzięki temu zachowują one więcej witamin, niż podczas gotowania w garnku, w piekarniku lub na patelni. Zasada jest jedna: im mniejszej obróbce poddamy produkty, tym bardziej pozywne będzie danie, ponieważ wysoka temperatura niszczy substancje odżywcze.
  • Aby prawidłowo przyswajać cenne substancje z pokarmów, należy je właściwie ze sobą łączyć. Nie zaleca się przykładowo łączyć produktów zawierających żelazo z tymi, które są bogate w wapń. Aby poprawić wchłanianie żelaza najlepiej łączyć te produkty z bogatymi w witaminę C - surowymi warzywami. Nie należy również popijać spożytych warzyw i owoców wodą, ponieważ nie sprzyja to prawidłowemu przyswajaniu pożytecznych substancji i mikroelementów. Woda przeszkadza żołądkowi w prawidłowym trawieniu pokarmu.

Przestrzeganie powyższych zasad z pewnością pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie i przyczyni się do wzbogacenia naszego organizmu w witaminy i minerały.

 

 

Ocena:

"Nie zaleca się przykładowo łączyć produktów zawierających żelazo z tymi, które są bogate w wapń. Aby poprawić wchłanianie żelaza najlepiej łączyć te produkty z bogatymi w witaminę C - surowymi warzywami."

Witam,czy mozna podac jakie to sa produkty?

0
0