Nieprawidłowe przechowywanie warzyw i owoców negatywnie wpływa na ich wartość odżywczą
Image
Kupując różne produkty spożywcze nie zastanawiamy się, jak proces ich przechowywania wpływa na ich jakość. Okazuje się na przykład, że trzymanie warzyw i owoców w lodówce może negatywnie wpłynąć na poziom zawartych w nich substancji odżywczych. Wynika to z faktu, że po zebraniu owoce i warzywa nadal "żyją" i reagują na zmniejszenie intensywności światła, tracąc powoli cenne składniki odżywcze.
Powszechnie wiadomo, że zmiana pomiędzy dniem i nocą wpływa na rosnące jeszcze rośliny, zmniejszając lub zwiększając poziom cennych substancji w nich zawartych. Przechowywanie ich zarówno w ciemnych miejscach - np. w lodówce, jak i w bardzo jasnych, jak np. na półkach w supermarkecie, będzie miało negatywny wpływ na jakość magazynowanych warzyw i owoców. Oznacza to, że nawet jedząc odpowiednia ilość warzyw i owoców w ciągu dnia, możemy otrzymać nieporównanie mniej niezbędnych witamin, ponieważ ich ilość zostanie znacznie zmniejszona, przez niewłaściwe przechowywanie pożywienia.
Okazuje się, że najbardziej wrażliwe na zmiany naświetlania są takie produkty, jak: kapusta, cukinia, ziemniaki, szpinak, marchew i czarne jagody. Aby jak najbardziej skorzystać z naturalnych witamin i substancji odżywczych, jakie oferuje nam natura należy pamiętać o kilku rzeczach:
- Większość witamin i mikroelementów otrzymujemy z owoców i warzyw. Największą zawartość cennych substancji zawieraja one jednak w okresie swojego natualnego dojrzewania, wwoje właściwości odżywcze zachowując do 2 miesięcy od zbioru. Aby stworzyć "rezerwę witaminową", najlepiej jeść jak najwięcej warzyw i owoców, pod koniec lata - na początku jesieni, najlepiej w formie nieprzetworzonej, w postaci sałatek i deserów.
- Pierwszeństwo w naszej kuchni powinny mieć produkty lokalne (jabłka, gruszki), a nie egzotyczne (cytrusy, ananasy). Nie wymagają one dodatkowej obróbki, ani długiego transportu, zanim trafią na nasz stół.
- Aby dostarczyć naszemu organizmowi jak najwięcej witamin, należy odpowiednio przechowywać i przetwarzać warzywa i owoce. Przed włozeniem do lodówki najlepiej je umyć i osuszyć. Ziemniaki, buraki i marchew najlepiej czuje się w ciemnym miejscu w temperaturze nie przekraczającej 3stC, przy niewielkiej wilgotnosci powietrza.
- Obierając warzywa i owoce ze skórki najlepiej usuwać cienką jej warstwę, ponieważ to pod skórką znajduje się najwięcej witamin i składników mineralnych. Najlepiej użyć do tego celu noża ze stali szlachetnej, pamietając aby przy tym nie kroić produktów zbyt drobno, ponieważ im mniejsze kawałki, tym większe straty witaminy C i soli mineralnych.
- Warzywa najlepiej gotować na parze, ponieważ dzięki temu zachowują one więcej witamin, niż podczas gotowania w garnku, w piekarniku lub na patelni. Zasada jest jedna: im mniejszej obróbce poddamy produkty, tym bardziej pozywne będzie danie, ponieważ wysoka temperatura niszczy substancje odżywcze.
- Aby prawidłowo przyswajać cenne substancje z pokarmów, należy je właściwie ze sobą łączyć. Nie zaleca się przykładowo łączyć produktów zawierających żelazo z tymi, które są bogate w wapń. Aby poprawić wchłanianie żelaza najlepiej łączyć te produkty z bogatymi w witaminę C - surowymi warzywami. Nie należy również popijać spożytych warzyw i owoców wodą, ponieważ nie sprzyja to prawidłowemu przyswajaniu pożytecznych substancji i mikroelementów. Woda przeszkadza żołądkowi w prawidłowym trawieniu pokarmu.
Przestrzeganie powyższych zasad z pewnością pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie i przyczyni się do wzbogacenia naszego organizmu w witaminy i minerały.
- Dodaj komentarz
- 7221 widoków
"Nie zaleca się przykładowo
"Nie zaleca się przykładowo łączyć produktów zawierających żelazo z tymi, które są bogate w wapń. Aby poprawić wchłanianie żelaza najlepiej łączyć te produkty z bogatymi w witaminę C - surowymi warzywami."
Witam,czy mozna podac jakie to sa produkty?