Kategorie:
Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że nietolerancja pokarmowa nie zawsze spowodowana jest bezpośrednią reakcją na spożywane produkty. Zdarza się, że problemy pokarmowe nie są spowodowane alergią, czy niedoborem enzymów trawiennych. Niedobór enzymów trawiennych może być wrodzona (uwarunkowana genetycznie) lub może rozwinąć się w wyniku stanów zapalnych przewodu pokarmowego (żołądek, wątroba, trzustka, jelita).
Przykładem może być choćby wrodzony brak laktazy, enzymu niezbędnego do trawienia laktozy zawartej w mleku. Jego objawem mogą być nawracające bóle brzucha, wzdęcia, wymioty i biegunka. Jest to spowodowane faktem, że laktoza nie zostaje w pełni strawiona. Podczas konsumowania przetworzonych produktów mlecznych, zawierających bakterie kwasu mlekowego, gdzie cukier mleczny został usunięty w procesie produkcji, objawy nietolerancji znikają.
Nie można tu zapomnieć o tzw. zaburzeniach somatomorficznych. Organizm jest zdrowy i nie ma problemów z tolerancją laktozy, jednak z powodu konkretnych skojarzeń, doświadczeń z przeszłości z danym produktem żywnościowym dana osoba nie może znieść konsystencji lub smaku potrawy.
Reakcja takiej osoby na nieakceptowany produkt będzie obejmować wzdęcia, bóle brzucha, biegunki, skurcze, czy bolesne kolki. Rzeczywistą przyczynę tych dolegliwości będzie w stanie określić tylko gastroenterolog. Lekarz, po wykonaniu badań IgE i IgG na konkretne produkty żywnościowe podejmie decyzję o kontynuacji leczenia i ewentualnej diecie eliminacyjnej.
Komentarze
Skomentuj