Niezwykłe właściwości zdrowotne bazylii są zaskakujące

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Bazylia pospolita, inaczej zwana bazylią wonną to gatunek rośliny jednorocznej, który najprawdopodobniej przywędrował do Europy z tropikalnej strefy Afryki. Ze względu na wyjątkowy aromat rośliny, suszone oraz świeże liście bazylii powszechnie stosuje się w kuchni, wzbogacając w ten sposób smak różnorodnych potraw. Ale to nie jedyna zaleta bazylii, bowiem roślina posiada również cenione właściwości lecznicze.

Świeża bazylia, którą z powodzeniem możemy hodować jako roślinę doniczkową w naszym domu, zawiera olejek eteryczny posiadający cenne flawanoidy, sole mineralne, witaminy oraz inne wartości odżywcze. Udowodniono naukowo, że leki na bazie bazylii poprawiają naszą odporność, a także regulują pracę układu trawiennego. Wyciąg z bazylii jest również stosowany w leczeniu chorób dróg oddechowych. Nie musimy jednak nawet sięgać po leki, wystarczy regularnie spożywać bazylię, aby poprawić stan swojego zdrowia.

Wspomaganie pracy układu odpornościowego

Spożywanie rano liści bazylii, najlepiej na czczo, zmniejsza kaszel oraz pozostałe objawy przeziębienia. Za działanie to odpowiadają właściwości antybakteryjne zioła. Z tego samego powodu naturalny antybiotyk jest w stanie obniżyć gorączkę wywołaną infekcją bakteryjną.

Poleca się łączyć świeże liście bazylii z innymi naturalnymi antybiotykami. Jeśli chcemy wspomóc nasz organizm w walce z przeziębieniem, możemy we własnym domu stworzyć leczniczy napój na bazie bazylii, miodu oraz imbiru. Bazylię powinniśmy spożywać także wtedy, gdy borykamy się z chorobami zapalnymi stawów oraz stanami zapalnymi jelit.

Zdrowie serca

Przeciwutleniacze zawarte w bazylii, takie jak witamina A oraz witamina C, mogą działać profilaktycznie przeciw chorobom serca. Spożywając bazylię, chronimy serce przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i w naturalny sposób regulujemy ciśnienie krwi.

Normowanie poziomu cukru we krwi

Badania przeprowadzane na 40 pacjentach z cukrzycą typu 2 wykazały, że bazylia ma właściwości hipoglikemizujące, czyli obniżające stężenie glukozy we krwi. Dlatego warto dodawać ją do diety osób, które unikają wysokiego indeksu glikemicznego.

Zdrowie nerek

Częste spożywanie bazylii ma działanie profilaktyczne przeciw formowaniu się kamieni nerkowych. Dzieje się tak, ponieważ związki chemiczne zawarte w bazyli wpływają na obniżenie poziomu kwasu moczowego w nerkach – jednego z głównych składników kamieni nerkowych.

Leczenie problemów trawiennych

Dla osób zmagających się z refluksem żołądkowym, wzdęciami oraz zaparciami, spożywanie bazylii może być dodatkową, naturalną formą leczenia. Reguluje ona pracę naszego układu trawiennego, uśmierzając występujące stany zapalne.

Poprawa kondycji skóry

Działanie antybakteryjne bazylii przekłada się również na leczenie problemów skórnych, takich jak trądzik. W efekcie spożywanie bazylii może poprawić kondycję naszej skóry, na której rzadziej będą pojawiać się nieestetyczne wypryski.

Nasiona bazylii – warto spróbować

Obfitujące w błonnik nasiona słodkiej bazylii, występującej również pod nazwą Tukmaria, są polecane dla osób chcących zgubić zbędne kilogramy. To prawdziwa bomba odżywcza, a ponadto źródło cennych polifenoli oraz przeciwutleniaczy o stosunkowo niskiej kaloryczności. Nasiona słodkiej bazylii można z powodzeniem dodawać do koktajli, zup oraz jogurtów.

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj