Obfite śniadanie pomoże Ci spalić dwa razy więcej kalorii w ciągu dnia

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Śniadanie od dawna jest uważane za najważniejszy posiłek dnia. Mimo tego wielu z nas stale je pomija. Niektórzy rano nie mają apetytu, inni z kolei nie mogą znaleźć na nie czasu wśród porannych obowiązków. Być może do śniadań zachęcą zatem wyniki nowych badań przeprowadzonych przez Endocrine Society. Sugerują one bowiem, że dzięki obfitym śniadaniom znacznie łatwiej zgubimy zbędne kilogramy.

W czasopiśmie naukowym The Journal of Clinical Endocrinology & Metaboslim opublikowano informacje na temat tego, że ludzie jedzący duże śniadania spalają nawet dwa razy więcej kalorii w ciągu dnia w porównaniu do osób, które zamiast dużych śniadań jedzą duże obiady. Co więcej, osoby preferujące porządne, poranne posiłki mają mniejszą ochotę na jedzenie słodyczy, a także stabilniejszy poziom cukru we krwi przez cały dzień.

Przez 3 dni naukowcy monitorowali stan zdrowia 16 osób, które naprzemiennie spożywały niskokaloryczne śniadanie i wysokokaloryczny obiad lub wysokokaloryczne śniadanie i niskokaloryczny obiad. U uczestników badania śledzono funkcjonowanie metabolizmu, poziom głodu, poziom glukozy we krwi oraz apetyt na słodycze.

Naukowcy odkryli, że ludzie jedzący wysokokaloryczne śniadania posiadali 2,5 razy szybszy metabolizm w porównaniu do osób spożywających wysokokaloryczne obiady. Niskokaloryczne śniadania szybciej skutkowały uczuciem głodu i sięganiem po niezdrowe przekąski w ciągu dnia.

Zdaniem autorów badania wyniki mogą mieć bardzo duże znaczenie w opracowywaniu nowych diet dla osób pragnących zgubić zbędne kilogramy, a także tych zmagających się cukrzycą lub insulinoopornością. Naukowcy sugerują, że szczególnie duży obiad ma bardzo negatywny wpływ na nadmiar glukozy w organizmie. Dlatego, aby uniknąć chorób metabolicznych, zamiast dużych obiadów powinniśmy zacząć spożywać duże śniadania.

Pomijanie śniadania spowalnia nasz metabolizm i zwiększa uczucie głodu w ciągu dnia. W efekcie może to prowadzić do przejadania się. Tymczasem to właśnie obfite śniadanie jest bardziej zgodne z naszym naturalnym rytmem dobowym. Rano najwydajniej pracuje nasz metabolizm i wówczas komórki są najbardziej wrażliwe na insulinę. Ponadto po śniadaniu jesteśmy z reguły bardziej aktywni fizycznie, dlatego na bieżąco spalamy spożyte kalorie.

Specjaliści od zdrowego odżywiania zachęcają zatem do spożywania dobrze zbilansowanych śniadań. Powinny znaleźć się w nich składniki takie, jak jajka, płatki owsiane, jogurt naturalny, warzywa i owoce. Lepiej natomiast unikać nadmiernie przetworzonej żywności, m.in. parówek, słodkich drożdżówek i płatków śniadaniowych.

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj