Odkryto co odpowiada za nasilenie swędzenia po ukąszeniu komara
Image

Naukowcy z Harvard Medical School w Bostonie (Massachusetts, USA) dokonali przełomowego odkrycia na temat przyczyn nasilenia swędzenia po ukąszeniu komara. Wyniki ich badań, opublikowane w czasopiśmie Nature, wskazują, że kluczową rolę odgrywają tutaj interakcje pomiędzy komórkami odpornościowymi GD3 a substancją zwaną interleukiną 3 (IL-3).
Skóra jest gęsto "pokryta" neuronami czuciowymi, które wykrywają zmiany w otoczeniu i reagują na nie, wywoływując uczucie swędzenia. Kiedy organizm napotyka potencjalny alergen, takie jak ślina komara, neurony te aktywują pobliskie komórki odpornościowe, powodując reakcję zapalną objawiającą się obrzękiem i zaczerwienieniem.
Jednak nie u każdego po ukąszeniu komara pojawia się zaczerwienienie i swędzenie. Aby poznać przyczyny tych różnic, naukowcy przeprowadzili eksperyment na myszach, wystawiając je na działanie substancji chemicznej zwanej papainą, która powoduje uczucie swędzenia.
Okazało się, że myszy pozbawione typu limfocytów T znanego jako GD3 nie swędziały po ekspozycji na papainę. Porównując substancje chemiczne uwalniane przez komórki GD3 z innymi komórkami odpornościowymi w środkowej warstwie skóry, naukowcy ustalili, że GD3 aktywnie oddziałuje z białkiem zapalnym IL-3, powodując alergie. Zablokowanie komórek GD3 lub samej IL-3 nie spowodowało takiej odpowiedzi na papainę.
Według autorów badania, komórki GD3, które uwalniają IL-3, odgrywają kluczową rolę w pobudzaniu zakończeń nerwowych do reagowania na alergeny. Ta reakcja łańcuchowa może otworzyć nowe sposoby leczenia przewlekłego świądu.
Należy jednak pamiętać, że eksperyment przeprowadzono wyłącznie na myszach, a wyniki wymagają potwierdzenia na ludziach. Niemniej to ważne odkrycie, które może przyczynić się do lepszego zrozumienia mechanizmów odpowiedzialnych za nasilenie swędzenia po ukąszeniu komara.
- Dodaj komentarz
- 44 widoki