Odkryto najbardziej odżywczą część awokado

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Awokado jest uważane za szczególnie pożywną roślinę – jest smaczne i zawiera zdrowe tłuszcze, witaminę E, błonnik oraz minerały. Zespół naukowców podczas corocznego zebrania Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego poinformował jednak o tym, że spożywana dotychczas mięsista część owocu nie jest jego najzdrowszą częścią. Okazuje się, że najwięcej wartości odżywczych posiada skórka otaczająca pestkę awokado.

 

Zespół naukowców z Uniwersytetu Teksańskiego w Rio Grande Valley wyjaśnia, że w swoim badaniu oczyścił i wysuszył łuski 300 pestek z awokado, a następnie umieścił je w spektometrze masowym. Nowe badania to z pewnością dobra wiadomość dla pasjonatów zdrowej żywności.

 

Skórka pestki awokado zawiera najwięcej naturalnych substancji przeciwwirusowych, przeciwrakowych, a także związków pomagających zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia zakrzepów krwi w tętnicach. Co więcej, ta część łupiny zawiera substancje, które po przetworzeniu mogą być użyte do produkcji żywności oraz kosmetyków. 

Wysuszoną skórkę pestki awokado można z powodzeniem spożywać, dodając ją do codziennych posiłków, nie nadaje się ona jednak do jedzenia na surowo. Źródła wspominają także o zastosowaniu tego fragmentu owocu w kosmetyce. 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj