Kategorie:
Większość dietetyków oraz lekarzy twierdzi, że urozmaicona dieta jest kluczem do zdrowia. Nowe badania wykazały, że dieta bezglutenowa lub o niskiej zawartości glutenu może zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Badania przeprowadzono na Uniwersytecie Harvardu, przeglądając 30-letnie dane medyczne 200 tysięcy pacjentów. Okazało się, że osoby ograniczające spożycie glutenu lub unikające go całkowicie, miały o 13 % większe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Chciano ustalić, czy niespożywanie glutenu wpływa na zdrowie osób, które nie muszą go wykluczać. Stwierdzono, że bezglutenowe potrawy mają często mniejszą zawartość mikroelementów oraz błonnika, co czyni je mniej pożywnymi.
Gluten jest białkiem występującym w pszenicy, życie, jęczmieniu oraz innych, podobnych ziarnach. Nietolerancja glutenu jest chorobą autoimmunologiczną, atakującą jelito cienkie, znaną jako choroba trzewna. Warto jednak dodać, że tylko około 1 % populacji ma zdiagnozowaną celiakię.
Badacze ostrzegają, że autodiagnostyka wrażliwości na gluten i eliminacja go z diety może być potencjalnie szkodliwa dla zdrowia. U osób spożywających około 6-7 gramów glutenu dziennie odkryto w ciągu 30-letniego okresu obserwacji wiele przypadków cukrzycy typu 2. Jednocześnie osoby spożywające większe ilości glutenu były mniej narażone na rozwój choroby.
Komentarze
Skomentuj