Kategorie:
Wiadomo od dawna, że witamina D pełni ważną rolę w zachowaniu zdrowia wątroby. Według nowych badań przeprowadzonych w Europie Zachodniej, witamina D zmniejsza ryzyko raka wątrobowokomórkowego.
Rak wątrobowokomórkowy to złośliwy nowotwór, który często występuje w różnych podtypach. Jest to szósty najczęstszy nowotwór i trzecia najczęstszą przyczyna zgonów na całym świecie.
Według lekarzy takiego raka wywołuje przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby typu B lub typu C, mykotoksyny, otyłość, cukrzyca typu II, palenie i nadużywanie alkoholu. Eksperci wykazują, że istnieje związek między poziomami witaminy D we krwi, a wczesnymi formami raka wątrobowokomórkowego. Od dawna sugerowano, że witamina D odgrywa istotną rolę w etiologii raka, ale trwa jeszcze ustalanie, czy ten związek nie jest przypadkowy.
Aby dowiedzieć się czegoś więcej zbadano 138 osób, u których wystąpił przypadek złośliwego raka wątroby w okresie od 1992 do 2010 roku. Badania przeprowadzano pod przewodnictwem profesor Weroniki Federiko z Departmentu Epidemiologii na Emory University’s Rollins School of Public Health and Mazda Jenab. Dla każdego przypadku z próby badawczej określano ilość witaminy D we krwi. Mierzono to za pomocą ultra chromatografii cieczowej i tandemowej spektrometrii mas.
Wyniki wykazały, że wysoka zawartość witaminy D o połowę zmniejsza ryzyko wystąpienia raka wątrobowokomórkowego (zmniejszenie w 49 %). Artykuł na ten temat został opublikowany w periodyku naukowym Hepatology.
Wygląda na to, że witamina D jest bardzo istotnym środkiem antyrakowym. Pewne poszlaki takiego jej działania istniały już wcześniej, ponieważ odkryto, że we Francji znacznie mniej przypadków raka piersi mają kobiety mieszkające na południu, czyli tam gdzie jest większe nasłonecznienie, a wiadomo od dawna, że promieniowanie słoneczne stymuluje wytwarzanie witaminy D w naszych organizmach. Bardzo możliwe, że odkryto właśnie, że Słońce dawkowane z umiarem, może wywoływać efekty lecznicze i działać antyrakowo.
Komentarze
Skomentuj