Olej rzepakowy może źle wpływać na Twój mózg

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Olej rzepakowy ma opinię zdrowego tłuszczu roślinnego, który idealnie nadaje się do smażenia potraw. Jednak najnowsze badania sugerują, że olej ten może mieć szkodliwy wpływ na stan naszego mózgu. Badacze odkryli, że osoby, które często spożywają olej rzepakowy, mogą być bardziej narażone na chorobę Alzheimera.

 

 

Na podstawie badań przeprowadzonych na myszach naukowcy odkryli, że dieta z wysoką zawartością oleju rzepakowego potrafi po 6 miesiącach skutkować problemami z pamięcią, a także doprowadza do przybierania na wadze.

 

W przeciwieństwie do wielu innych olejów roślinnych, olej rzepakowy ma niską zawartość kwasu erukowego, a także kwasów tłuszczowych omega-9, które wiążą się z problemami sercowo-naczyniowymi i nowotworami. Olej rzepakowy posiada stosunkowo niską zawartość tłuszczów nasyconych i jest bogaty w tłuszcze wielonienasycone, które mogą obniżyć poziom cholesterolu i chronić nasze serce.

Mimo, że do tej pory olej rzepakowy był uznawany za jeden z najzdrowszych jadalnych olejów roślinnych na świecie to ostatnio przeprowadzone badania mogą zmienić tę opinię. Naukowcy testowali na myszach dietę bogatą w olej rzepakowy przez okres 6 miesięcy. Następnie oceniano umiejętność uczenia się oraz pamięć gryzoni.

 

Myszy karmione dietą z zawartością oleju rzepakowego doświadczyły przyrostu masy ciała i wykazywały się znacznie gorszą pamięcią roboczą od myszy żywionych standardową dietą. U zwierząt karmionych olejem rzepakowym odnotowano także przyrost blaszek amyloidowych – zmian strukturalnych obserwowanych w wielu chorobach neurodegeneracyjnych.

 

Na podstawie otrzymanych wyników naukowcy sugerują, że długoterminowe spożywanie oleju rzepakowego może mieć bardzo zły wpływ na stan zdrowia naszego mózgu. Mimo wszystko badania są na tyle świeże, że trzeba będzie jeszcze kilku szczegółowych analiz, aby doprecyzować ten temat.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj