Olej sojowy był jedną z przyczyn epidemii otyłości w Stanach Zjednoczonych
Image

Amerykańscy naukowcy odkryli, że olej sojowy odgrywa większą rolę w promowaniu otyłości niż olej kokosowy i fruktoza, zawarta w słodkich napojach.
Deol wraz z innymi naukowcami obserwowała życie i zdrowie wielu grup myszy doświadczalnych, które jadły typowy amerykański pakiet produktów, zawierających około 40 % tłuszczów.
„To odkrycie było dla nas dużym zaskoczeniem. Nie spodziewaliśmy się, że olej sojowy ma znacznie silniejszy wpływ na rozwój cukrzycy i otyłości" – powiedziała Poonamjot Deol, która pracuje na Uniwersytecie Kalifornijskim w Riverside. Wcześniej epidemię otyłości, obserwowaną w Stanach Zjednoczonych, wiązano z cukrem.
Liczba kalorii dla wszystkich badanych grupach była taka sama, ale skład diety miał wyraźne różnice. W jednej grupie myszy karmiono żywnością o wysokiej zawartości oleju sojowego, a inne gryzonie jadły żywność na bazie oleju kokosowego. Trzecia grupa konsumowała „oba oleje”, a czwartej zaserwowano dietę na bazie fruktozy.
U wszystkich myszy, które były karmione olejem sojowym, przyrost masy ciała był szybszy niż u innych grup i myszy te zapadały częściej na cukrzycę typu II. Gryzonie ważyły też średnio 25% więcej niż ich bracia w innych grupach. Wynik ten pokazuje wyraźnie, że olej sojowy, który jest wytwarzany i spożywany w dużych ilościach w Stanach Zjednoczonych, jest przyczyną otyłości u ludzi. To wyjaśnia rozwój epidemii otyłości w tym kraju.
Obecnie naukowcy próbują określić wpływ innych olejów na organizm zwierząt. Według eksperymentatorów na podstawie danych pośrednich ustalono, że spożywanie olej kukurydzianego przynosi podobne efekty, jak konsumowanie oleju sojowego.
- Dodaj komentarz
- 5 widoków