Oleje rybne i ich właściwości zdrowotne

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Oleje rybne znajdują się w tłustych rybach, w szczególności w pstrągu, makreli, tuńczyku, śledziu, sardynce oraz w łososiu - filety tych ryb mogą zawierać do 30% oleju. Oprócz kwasów tłuszczowych omega-3, tłuste ryby są także dobrym źródłem witamin A i D.

 

Kwas eikozapentaenowy (EPA) zawarty w omega-3 jest prekursorem substancji chemicznych zaangażowanych w krzepnięcie krwi, z kolei DHA (kwas dekozaheksaenowy) jest głównym składnikiem ludzkiej siatkówki w oku, plemników oraz kory mózgowej. Aż 40% wszystkich wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do pracy mózgu to właśnie DHA.

 

Uważa się, że oleje rybne pomagają osobom cierpiącym na stwardnienie rozsiane. Co więcej, oleje rybne spożywane podczas ciąży mogą uchronić matkę przed depresją poporodową. Przeprowadzone w 2007 roku badania sugerowały również, że spożywanie tłustych ryb może być pomocne w walce z ADHD.



Stosowanie umiarkowanych ilości kwasów tłuszczowych może poprawić pamięć, omega-3 mogą także chronić serce przed skutkami stresu. Średnie spożycie 100 gramów ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 każdego dnia w Japonii koreluje ze znacznie rzadszym występowaniem chorób serca w tym kraju.

 

Oprócz ryb, źródłem omega-3 są także: olej lniany, olej rzepakowy, len, nasiona konopi, orzechy włoskie, jaja, nasiona chia, kiełki rzodkiewki, świeża bazylia, zielone warzywa liściaste oraz suszony estragon.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj