ONZ wzywa do ograniczenia stosowania pestycydów

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Pestycydy są niebezpiecznie nie tylko dla szkodników, zabijają także pszczoły i 200 tysięcy ludzi rocznie. Składniki chemiczne i biologiczne tych substancji gromadzą się w organizmie, wodzie oraz glebie, stwierdzono w najnowszych badaniach.

 

ONZ twierdzi, że najwyższy poziom pestycydów jest obecny w warzywach liściastych oraz owocach takich, jak jabłka, truskawki i winogrona. Poprzez skażone pasze, pestycydy gromadzą się także w organizmach zwierząt.

Insektycydy można często znaleźć w mięsie drobiu, jajach, mleku oraz innych produktach mlecznych, ze względu na ich akumulację w tkankach tłuszczowych zwierząt. W ciągu ostatnich 50 lat liczba ludności na świecie wzrosła ponad 2 razy, a obszar użytków rolnych wzrósł jedynie o 10 %. Wraz z wieloma innowacjami rolniczymi, zwiększono także stosowanie pestycydów.

 

Naukowcy ONZ wezwali wszystkie państwa do zmniejszenia stosowania pestycydów oraz natychmiastowego zakazu stosowania ich najostrzejszych odmian. Mają wciąż nadzieję na produkowanie zdrowej żywności, bogatej w składniki odżywcze, bez używania toksycznych chemikaliów.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj