Organiczna żywność może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Badania wykazały, że regularne spożywanie żywności ekologicznej może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie JAMA Internal Medicine.

 

Organiczne produkty to te, które rzadziej zawierają pozostałości pestycydów. Zanim produkt zostanie oznaczony jako ekologiczny, producent musi przestrzegać ścisłych norm, które m. in. zakazują stosowania nawozów sztucznych, promieniowania, inżynierii genetycznej itp.

 

Julia Baudry, epidemiolog z Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale we Francji, przeprowadziła badania, które dotyczyły żywienia blisko 70 tys. francuskich mężczyzn i kobiet. Wolontariusze byli śledzeni i obserwowani przez około 4,5 roku.

Badania pokazały, że wśród 68 946 uczestników zdiagnozowano 1340 nowotworów. Najczęściej występował rak piersi, który wykryto u 459 ochotników. Drugim najczęstszym nowotworem był rak prostaty (180 przypadków), następnie rak skóry (135 przypadków), rak jelita grubego (99 przypadków), chłoniak nieziarniczy (47 przypadków) oraz inne chłoniaki (15 przypadków).

 

Badacze porównali dietę uczestników z przypadkami zachorowań na raka. Okazało się, że osoby spożywające żywność ekologiczną posiadały o 25% niższe ryzyko zachorowania na raka w porównaniu z innymi uczestnikami eksperymentu.

Badanie to zwiększa liczbę dowodów potwierdzających, że produkty ekologiczne są faktycznie lepsze niż ich standardowe odpowiedniki. Odrębne badanie z 2014 r. pokazało podobne wyniki dotyczące zależności między spożywaniem żywności organicznej a nowotworami.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj