Orzechy o jedną trzecią obniżają ryzyko zachorowania na raka trzustki

Kategorie: 

www.sxc.hu

W najnowszym wydaniu czasopisma British Journal of Cancer opublikowano wyniki badań, z których wynika, że spożywanie orzechów - takich jak migdały, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, owoce makadamii i pekanu, orzeszki piniowe, pistacje i orzechy włoskie wpływa na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka trzuski - i to niezależnie od innych czynników zwiększających to ryzyko.


Badania, analizujące związek pomiędzy spożyciem orzechów a ryzykiem zachorowania na raka trzustki, przeprowadzono na szeroką skalę. Okazało się, że u osób, które spożywały ok. 30g różnych orzechów dwa lub więcej razy w tygodniu, ryzyko zachorowania na raka trzustki było o 35% mniejsze w porównaniu do osób, które ich w ogóle nie jadły. Na tę zależność nie miały żadnego wpływu inne znane czynniki ryzyka dla raka trzustki: tj. wiek, wzrost, otyłość, aktywnośc fizyczna, palenie, czy cukrzyca.


Naukowcy podejrzewają, że wynika to z faktu, iż orzechy są bogatym źródłem selenu. Organizm zaś wykorzystuje selen do tworzenia "selenoprotein", które działają jak antyoksydanty, zapobiegając uszkodzeniom komórek ciała. Coraz więcej dowodów naukowych wskazuje na to, że jest to jeden z podstawowych warunków utrzymania się w zdrowiu i dobrej kondycji.

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Komentarze

Portret użytkownika Roobaczkowa

Selen jest substancją silnie

Selen jest substancją silnie grzybobójczą. Możliwe, że w organiźmie człowieka ograniczenie rozwoju grzybic: Candidy i innych drożdżaków pośrednio ogranicza możliwość powstania raka. Grzyby co by nie mówić, zatruwają organizm swoimi toksynami. To może być wytłumaczenie tej zależności. Podobne działanie antyrakorwórcze pewno wykazują też inne produkty spożywcze bogate w selen jak np. winogrona i (zabite goracą woda lub mlekiem nieszkodliwe) drożdże spożywcze wykorzystywane do pieczeia najlepszego ciasta lub chleba. Jest zupełnym nieporozumieniem, że w przypadku grzybic lekarze zakazują ludziom wyłączenie z diety drożdży. Drożdże (martwe) leczą grzybicę bo dostarczają organizmowi selenu.

0
0

Skomentuj