Osoby pijące kawę mają mniejsze ryzyko przedwczesnej śmierci
Image
Według Brytyjskiego Stowarzyszenia Kawy dziennie w Wielkiej Brytanii wypijanych jest około 98 milionów filiżanek kawy, podczas gdy w USA National Coffee Association podaje, że liczba ta wynosi około 517 milionów filiżanek. Wcześniejsze badania wykazały, że napój ten może mieć korzyści zdrowotne - picie kawy wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju chorób, od przewlekłej choroby wątroby po niektóre rodzaje raka, a nawet demencję.
Teraz naukowcy z Chin odkryli, że ludzie, którzy piją codziennie umiarkowane ilości kawy, niezależnie od tego, czy jest słodzona cukrem, czy nie, mają mniejsze ryzyko śmierci w ciągu siedmiu lat niż ci, którzy nie piją kawy. Podobne wyniki uzyskano dla kawy rozpuszczalnej, mielonej i bezkofeinowej.
Badanie, opublikowane w Annals of Internal Medicine, opiera się na danych od ponad 171 000 uczestników brytyjskiego Biobanku, który od 2006 roku zebrał informacje na temat genetyki, stylu życia i zdrowia ponad 500 000 osób, w tym szczegóły dotyczące kawy uczestników. nawyki picia. Zespół wykorzystał dane z aktów zgonu do śledzenia uczestników przez średni okres siedmiu lat od 2009 roku, w którym zginęło 3177 osób.
Po uwzględnieniu takich czynników, jak wiek, płeć, pochodzenie etniczne, poziom wykształcenia, status palacza, ilość aktywności fizycznej, wskaźnik masy ciała i dieta, zespół stwierdził, że w porównaniu z osobami, które nie piły kawy, osoby pijące kawę niesłodzoną , miał najniższe ryzyko śmierci. Największe zmniejszenie ryzyka zgonu – o 29% – zaobserwowano u osób, które wypijały od 2,5 do 4,5 filiżanek dziennie.
Zmniejszone ryzyko śmierci zaobserwowano również w przypadku kawy słodzonej cukrem, przynajmniej u tych, którzy pili od 1,5 do 3,5 filiżanek dziennie. Tendencja była mniej wyraźna w przypadku osób spożywających sztuczne słodziki.
Ocena
- 103 widoki
Dodaj komentarz